IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Психолог: Усещането за липса на избор е една от причините голям брой хора да не гласуват

Защо разговорите за политика в офиса вредят на работното място, коментира д-р Пламен Димитров

14:57 | 10.06.24 г. 2

Наблюдаваната ниска избирателна активност у нас показва задълбочаващите се тенденции, които отблъскват негласуващите от участието в политическия процес. Усещането за липса на избор е една от водещите причини за това голям брой хора да не отидат до урните. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria психологът д-р Пламен Димитров и напомни, че традиционно изследва профила на негласувалите българи.

Има и немалка част граждани, разочаровани от предишните си избори, които са предпочели да не гласуват, допълни той.

Димитров обясни, че в проучванията си сред негласуващите открива, че около 42% от тях са хора със сериозна нужда от помощ за решаване на житейски проблеми. „Около 33% пък заявяват, че няма подходящ кандидат на сцената. Интересно е, че има и немалък процент добре живеещи и професионално развити българи, които не гласуват, като политическите субекти се провалят в опитите си да ги мотивират да гласуват“, коментира той.

За хората, които имат нужда от помощ, Димитров обясни, че трябва да бъдат заделени ресурси и да бъдат прилагани политики, насочени към физическото и психическото им оцеляване. „Трябва да бъдат адресирани проблемите в здравеопазване, тъй като психичната сигурност на населението в България е основен фактор за националната сигурност, посочи психологът". Той обясни, че в обществото ни съществува лабилизация, която се хронифицира, а това е трябвало да даде ясен сигнал във времето да бъдат предприети дадени политики в здравеопазването.

Димитров цитира също така проучване, според което говоренето за политика на работното място има значителни неблагоприятни ефекти. 72% от участвалите споделят, че когато политиката стане тема на работното място, която често се засяга, води до разделение между служителите, влошава обстановката и дори води до разпад на доверие между отделните служители.

Бизнесите трябва да успяват да създадат добри навици на работниците и да налагат граници политиката да не нахлува в работната атмосферата, смята психологът.

Защо политическият ни живот е толкова фрагментиран и как може да се обединят на следващ етап успешно живеещите? Как гласуваха те и перфекционистите? Ще се обърне ли махалото в един следващ етап с подходящи хора в политиката? Какво показа вотът на българите? Защо Макрон може да е пример за лидерско поведение? Защо българските политици се скриха в нощта на изборите?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 10.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
wart
преди 2 седмици
Без значение коя партия ще спечели защото България се управлява от Американския посол- Той решава, какво трябва и може и какво не може . Инструкцията идват от Дър. им Департамент до Американският посол който привиква нашите управници и им връчва инструкциите за изпълнение. Само наивните,глупавите,слабо....умните и мало....умните мислят различно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
baba_meca
преди 2 седмици
Преди имаше 1 БКП, сега са 10тина БКП-та- избирай си от тях. Резултата е един и същ- чужд парламент и праивителство- преди БКП(на руснаците) сега 10тината БКП-та на американците(украинците)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още