IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преизбирането на Моди ще затвърди позициите на Индия в глобалните вериги на доставки

През третия си мандат той ще трябва да направи повече за сплотяването на обществото, каза Велина Чакърова, геополитически стратег

12:07 | 07.06.24 г.

След преизбирането на премиера на Индия Нарендра Моди ще се постигне политическа приемственост. Моди отново ще е премиер и макар да се очакват промени на някои постове, членовете в коалицията се запазват като цяло. Няма да има голяма промяна по отношение на ролята на Индия на геополитическата сцена. Това коментира Велина Чакърова, геополитически стратег, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

В началото на седмицата пазарите се притесниха от резултатите на изборите в Индия, след като партията на премиера Нарендра Моди "Бхаратия Джаната" (BJP) не постигна прогнозираната убедителна победа и сега ще трябва да управлява с коалиционни партньори на цената на по-големи компромиси.

"Моди успя да постигне завидни успехи на международната сцена през последните години, като навигираше между САЩ и техните съюзници, от една страна, и Китай и Русия, от друга, което засили позицията на Индия в глобалните вериги на доставки. Тази позиция на Индия ще се затвърди и ще наблюдаваме по-активно участие в регионални и международни форуми като Г-20, БРИКС и Шанхайската организация за сътрудничество", каза Чакърова.

Индия ще действа много внимателно по отношение на "съюза на дракона и мечката" - Китай и Русия. "Позицията на Индия в случая е да намали риска от директни военни сблъсъци с Китай по тяхната граница... Връзките с Русия ще се засилят по отношение на природните ресурси, които Индия ще получава за развитието на икономиката си", отбеляза гостът в предаването. 

"Моди ще трябва да покаже съответно ниво на компромиси към коалиционните си партньори - вероятно ще видим нови лица в правителството, но също така към опозиционните сили т. нар. коалиция INDIA, която се оглавява от Конгресната партия", каза анализаторът.

Чакърова заяви, че дългосрочният план, който Моди преследва, ще продължи да се осъществява - налице е доста дългосрочна рамка по отношение на необходимите реформи, а икономическият растеж е осигурен.

"Вероятно е да има забавяне при някои икономически реформи, които са крайно нужни за борбата с безработицата и нарастващото неравенство. Моди залага на инфраструктурата и големите индустрии, но през третия си мандат ще трябва да направи повече за сплотяването на обществото", каза Чакърова.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 07.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още