IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вл. Симов: Науката помага, за да постигнем концепцията на успешно остаряване

Защо са необходими смислените социални контакти за щастливо дълголетие, коментира психиатърът и психолог и автор на книгата "Остаряването"

16:44 | 03.06.24 г.

Концепцията на успешно остаряване третира проблема как да удължим живота, но в същото време да му съхраним качеството. Все повече в света се говори за т.нар. концепция за успешно остаряване. Има няколко определени правила, чрез които можем да постигнем една добра, качествена старост и да отложим когнитивния спад при остаряването. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria д-р Владимир Симов, психиатър, психолог и автор на книгата "Остаряването: психологични, психиатрични и неврокогнитивни аспекти".

На първо място докторът поставя липса на сериозни болести. „Има две групи – остри заболявания, които настъпват в късната възраст, и втората – хронични заболявания, които са започнали 10-15 години преди навлизането в късната възраст, чиято граница чисто условно е прието да бъде 65 години“, обясни той.

Според него първата предпоставка за по-добро качество на живота е да не допуснем усложняване на хронични заболявания и да има постоянна грижа за настоящото здраве. Психологът уточни, че под остри заболявания разбира инфаркт на миокарда, различни форми на инсулт, различни заболявания, свързани с инфекциозна патология, които водят до усложнения, особено в старческата възраст.

"На второ място е необходимостта за съхраняване на физическата активност и когнитивните способности. За физическата дейност не можем да говорим за екстремни активности, а по-скоро за ежедневни разходки, леки туристически преходи, които не си натоварващи, а също и различни дейности като танци, както и обикновени активности, свързани с ежедневния живот", препоръча д-р Симов.

Като съществен фактор за успешното остаряване, което се потвърждава от редица изследвания, по думите му са смислените социални контакти.

Психологът съобщи данни от много голямо калифорнийско изследване за социалните контакти. То установява, че до 50-годишна възраст хората развиват три кръга на социални контакти – тесен, среден и широк кръг. Тесният е връзката със семейството, вторият са приятели, които са важни за нас и с които имаме общи проекти. Третият кръг са хора, които са по-скоро наши познати, с които се срещаме периодично, но тези контакти не са изключително важни за нас.

"След 50-годишна възраст средният и външният кръг започват постепенно да се редуцират и възрастният човек отделя повече време на т.нар. вътрешен кръг и връзката със семейството се засилва. Но връзката с хората, които споделят общи интереси се запазва и това гарантира успешно остаряване", убеден е д-р Симов.

Що се отнася до стремежа за удължаването на човешкия живот, т.нар. дълголетие, той смята, че това е въпрос на сериозни финансови инвестиции за една група възрастни хора, които дават всичките си пари, следват много стриктни диети в името на тази идея.

Психологът предупреди, че хората са склонни към т.нар. обсесивни компулсивни черти, които се свързват с натрапчива обсесивност, било за наркотици, било за притежаване на материални стойности. „В един момент, аз се страхувам, че концепцията за удължаване на живота в едни неразумни граници, ще се превърне в една обсесия“, заяви д-р Симов.

И предположи, че ако за момента само най-богатите хора ще могат да си позволят грижа за живота си с цел дълголетие, „по-нататък ще стане така, че всички ще се опитват да прикачат някоя и друга година към живота си“.

Д-р Симов е категоричен, че въпросът е в качественото остаряване, защото няма никакъв смисъл човек да удължава един живот в болести, в страдание, който протича с нравствено унижение. Психиатърът съобщи, че едновременно текат два процеса – генетични изследвания, изследвания, които искат да използват собствен материал стволови клетки, но едновременно с това концепцията за евтаназията също започва да набира сила.

Мит ли е „щастливото“ остаряване? Каква е средната продължителност на живота преди 50 години и каква е сега? Какво е увеличението в различните региони на света? В кои страни хората остаряват най-качествено? Как водещите държави в Европа постигат "остаряване като по учебник"? Нужни ли са специално създадени структури? Какво представляват т.нар. "кафенета за паметта", които съществуват в Западна Европа?

Вижте целия коментар във видео материала на на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 03.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още