IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как България може да привлича туристи като част от "непознатата“ Европа

Нетрадиционните маршрути могат да направят България по-известна като туристическа дестинация, казва доц. Йордан Йорданов

22:34 | 03.06.24 г.

България има шанс на регионално и на местно ниво да развие т.нар. неорганизиран туризъм. Това се случва в контекста на тенденциите за дигитализация и достъпността до информация от множество смесени източници. Това каза доц. Йордан Йорданов, зам.-председател на УС на Сдружение "Туризъм", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Повод за гостуването бе излъченият в 120 държави документален филм "Съкровищата на България" на световноизвестния историк и телевизионен водещ проф. Бетани Хюз, който предизвика фурор в чужбина. Филмът представя Казанлъшката гробница, Бузлуджа, Базиликата в Пловдив, Хераклея Синтика, Рилски манастир, Рилските езера, Археологически музей – Варна, където е изложено най-старото обработено злато в света, Варненското езеро, нестинарските ритуали в село Кости и ритуали на жители от село Рибново. 

В момента България е много популярна в Индокитай и арабския свят и страната ни може да направи бум на посещенията, защото тези туристи не искат повече Париж и Лондон, а искат "непознатата Европа". "Можем да им покажем уникални преживявания, например, ако за 15-20 дни тръгнат "по пътя на българската пица" - става въпрос за 60-те вида баници, които могат да бъдат предложени", посочи Йорданов.

„Дойдоха години, в които алтернативността в преживяванията започна да се разбира от повече хора и в България, и в чужбина", коментира събеседникът. И допълни, че е полезно чуждестранни авторитети да правят реклама на историческия туризъм на България, като "това трябва да е правило, а не изключение.

Инициативата на проф. Бетани Хюз показва на всички, които имат отношение към тази сфера, как трябва да се правят нещата от гледна точка на презентирането и рекламирането на дестинацията за четири сезона, посочи още Йорданов.

Доцентът изтъкна, че през последните 10-15 години набират популярност т.нар. "нетрадиционни маршрути, избирани от туристите по дигитален път". Хората "селектират определени точки и места, като ги превръщат в лични и групови програми". Това е съвременният туристически продукт, създаден от самите потребители, а не от доставчици на туристически услуги. Този туризъм по някакъв начин прави България по-известна, отколкото т.нар. организиран туризъм. 

На въпроса как да използваме по най-добрия начин факта, че светът заговори за историческия туризъм в България, събеседникът каза, че пътят минава през коопериране и е важно държавата да не пречи.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 03.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още