IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо златото ще продължава да поскъпва?

Цената на благородния метал има потенциал да нарасне със сериозен двуцифрен процент, коментира Цветослав Цачев

15:35 | 29.05.24 г.

Златото има потенциал да поскъпне със сериозен двуцифрен процент, като достигането на стойност от 3000 долара за тройунция е смело твърдение, но няма причина да спре възходящия си ход. Това коментира Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на ЕЛАНА трейдинг, в предаването "Бизнес старт" Bloomberg TV Bulgaria.

Според Цачев това ниво може да бъде постигнато чрез малки постепенни увеличения в цената.

Металът записа нов рекорд в понеделник до 2449 долара за тройунция.

Според експерта отложените намаления на лихвите в САЩ не предполагат голям ръст в цената на златото в краткосрочен план, но няма причина през следващите 12 месеца златото да престане да поскъпва.

„Златото има потенциал да поскъпне със сериозен двуцифрен процент…Ако погледнем какво е направило златото от своите върхови стойности преди повече от 10 години, когато беше почти 2000 долара - сега е 2400. За 12-13 години 20% от върха не е кой знае какво - всички останали суровини, с изключение на петрола, имат по-сериозни ръстове. Когато добавим колко са поскъпнали акциите, това означава, че златото има потенциал да стигне 3000 долара", посочи анализаторът.

По думите му инвеститорите харесват златото все повече и повече и то не като хедж на рискове, а защото отразява целия възходящ пазар на суровините плюс търсенето от централните банки и като алтернатива на обезценяващите се пари.

"През последните седмици среброто изпреварва по темпове на растеж златото, което обикновено се наблюдава във финалния етап на поскъпването на металите", каза още Цачев. Той уточни, че силното поскъпване на среброто в такива моменти е заради интерес от инвеститори, които търсят други възможности извън вече скъпото злато. 

Индустриалното търсене ще движи цените на среброто и медта, като при среброто то отговаря за около 50% от търсенето.

"Търсенето в момента е доста високо и това води до сериозен дефицит спрямо годишното производство - причината е все повече търсене за фотоволтаици. Същото нещо, но в много по-малка степен по отношение на търсенето от индустрията, важи и за медта. Тя също се използва за ВЕИ, но стимулите, които виждаме за стабилизиране на строителството в Китай, са един от тези фактори, които подобряват много настроението на инвеститорите и на пазара. Строителството си остава големият потребител на мед в световен мащаб", поясни анализаторът.

При метали като медта може да има сериозни ръстове в цените, ако търсенето през следващите години се окаже по-високо от прогнозите, коментира Цачев.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 29.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още