IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петко Вълков: Пазарът би реагирал по-скоро на негативни изненади в сезона на отчетите

Инвеститорите чуха Фед за лихвите и ехото удари технологичните акции, посочи началникът на управление "Трежъри" в ББР

17:50 | 22.04.24 г.

 

Прогнозираните по-добри резултати на компаниите, които се очакват в започналия сезон на отчетите, вече до голяма степен са изконсумирани от пазарите и по-скоро ще станем свидетели на негативни изненади. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Петко Вълков, началник управление "Трежъри" в Българската банка за развитие.

Според него по-скоро пазарът би реагирал на негативни, отколкото на позитивни изненади, свързани с отчетите.

По думите му пазарите все още не са навлезли в корекция, макар че „изминалата седмица беше като цяло негативна заради геополитическата обстановка и новините от централните банки“. Вълков смята, че движенията не са толкова притеснителни, а спадовете са минимални.

"Пазарите най-накрая започнаха да чуват това, което говори председателят на Федералния резерв на САЩ, а именно, че няма да се бърза с намалението на лихвените проценти. Въпреки че той постоянно повтаря едно и също през последната половин година, пазарите най-накрая се вслушаха. Най-ударени при такова осъзнаване са компаниите в бурна фаза на растеж, най-вече технологичните, при които високите лихви за по-дълъг период биха оказали най-негативно въздействие", коментира Петко Вълков.

Той съобщи, че са започнали разпродажби и при технологичните акции. „Nvidia изгуби 10% само в петък – книжата на Nvidia винаги са били по-волатилни от другите големи технологични компании", посочи той.

Петко Вълков коментира и цената на златото. „Трудно е да се твърди, че златото е добра защита срещу инфлацията", посочи той в коментар за скорошните рекордни цени на благородния метал, като напомни, че в периода на висока инфлация 2022-2023 златото почти не поскъпна.

"Има известна загадка за представянето на златото", смята Вълков и добави, че очакваните по-високи лихви за по-дълго време би трябвало да се негативни за цените.

Как реагираха инвеститорите на напрежението в Близкия изток? Защо цените на 10-годишните ДЦК на САЩ и Германия падат и се връщат към нивата от началото на пазарната еуфория през декември? Защо въпреки кризите в Близкия изток и размяната на удари между Иран и Израел не видяхме краткосрочни шокови ръстове на цените на петрола? Ще остане ли петролният пазар стабилен?

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение!

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 22.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още