IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лъчезар Вълев: Възможна е политическа криза в Гърция заради протестите на фермерите

Чрез европейските фондове правителството на Кириакос Мицотакис ще се опита да удовлетвори исканията на земеделците, коментира журналистът

13:21 | 06.02.24 г.

Напълно е възможно да се предизвика политическа криза вследствие на недоволството на фермерите в Гърция и именно за това премиерът Кириакос Мицотакис търси бързо, но и дългосрочно решение. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Лъчезар Вълев, журналист от БНР, Програма "Хоризонт''.

По думите му гръцкият премиер е уверил земеделците, че е използвал европейската сцена, включително среща наскоро в Брюксел, за да постави земеделските въпроси на дневен ред. Като част от Европейската народна партия (партията на Мицотакис "Нова демокрация" е част от това политическо семейство), Кириакос Мицотакис дори е парирал някои по-радикални искания на „Зелените“ и на социалистите, свързани с екологични изисквания и с евтиния внос на украинско зърно.

"По този начин, поставяйки въпроса в Брюксел, той се опитва да омиротвори ситуацията в собствената си страна", посочи Лъчезар Вълев.

Той съобщи, че днес е изключително важен ден за Гърция, защото на обяд се провежда общонационална среща на фермерите, на която ще се реши дали тракторите да тръгнат към столицата.

„Чрез европейските фондове правителството в Гърция ще се опита да удовлетвори исканията на фермерите, това е вариантът, смята журналистът. – Иначе до някаква степен съм сигурен, че кабинетът и гръцката страна разполагат с някакви буфери, които да бъдат използвани, за да не наричат фермерите предлаганите мерки "капка в морето на проблемите" и "подхвърляне на трохи".

Лъчезар Вълев очаква, че политическата ситуация в южната ни съседна страна ще обостри тона и в народното събрание на Гърция, което ще даде нов тласък на кабинета за решения в Атина.

Според него ще има отстъпки и допълнителни обещания на фермерите, за да стихне напрежението. Той е убеден, че със сигурност ще бъдат намерени механизми за това.

Защо не се мисли за оставка на земеделския министър в Гърция? Какво включват регионалните искания на гръцките фермери? Припокриват ли се исканията им с тези на българските им колеги? Какви са настроенията в Гърция преди европейските избори?

Вижте целия коментар във видео материала на на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 06.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още