IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марги Енсайн: Има начин образованието да се направи иновативно

За хората в образователната система е много важно студентите да разграничават информацията от дезинформацията, посочи новият президент на висшето учебно заведение

12:57 | 02.11.23 г.

Нужни са образовани хора, които мислят креативно, интердисциплинарно, критично и действат етично. Мисля, че това се ражда от висококачествено бързопроменящо се образование. Този коментар в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria направи д-р Марги Енсайн, президент на Американския университет в България, която зае наскоро поста.

„Ще се стремя да разширя програмите в университета и в София по интердисциплирани програми с различни модели на предоставяне. По време на пандемията светът научи важни уроци за това как технологията може да увеличи достъпа до образование, но сега се отдръпваме от тези успехи. Има начин образованието да се направи иновативно“, е мнението на д-р Енсайн.

Във висшето училище ще има интердисциплинарни програми с различни модели на предоставяне чрез технологии. „За хората в образователната система е много важно да образоват студентите да разграничават информацията от дезинформацията. Живеем във времена на огромни предизвикателства и огромен прогрес, въпросът е да решим местните, националните и глобалните проблеми – нужни са образовани хора, които мислят креативно, интердисциплинарно, критично и действат етично“, заяви д-р Марги Енсайн.

Тя е убедена, че това се ражда от висококачествено бързопроменящо се образование.

Дисертацията на д-р Енсайн е за изкуствения интелект, както се е развил от момента на написване. Тя подчерта, че той крие опасности, но и потенциал в себе си. „Въпросът, който трябва да си зададем, е как най-добре ще използваме изкуствения интелект, за да решим огромните проблеми“, посочи тя. Според нея интердисциплинарното обучение е най-добрият вариант, тъй като машинното учене улавя цялото знание, което сме създали, но за решение на проблемите трябва да се комбинират полетата на знание. „Въпросът с климатичните промени обединява не само наука, свързана с климата, но и политика, икономика, лидерство, дипломация и външна политика“, даде пример тя.

Д-р Енсайн посочи, че се намираме в критичен момент в човешката история, в който трябва да се уверим, че младите са подготвени за света, в който ще живеят. „Изпитанията пред света са не само войните, които се водят, ами и екологичната криза, която е безпрецедентна", смята тя и допълни, че начинът да подготвиш младите за лидери е като им дадеш много големи задачи за решаване. „Това е момент, в който знанието и уменията не са достатъчни – нужни са смелост, доверие и способността да поемаш големи предизвикателства“, коментира още тя.

По думите ѝ, изключително важно е да се преподава на човек как да се справя по позитивен начин с различните от него хора по: раса, религия, пол и икономически произход.

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 02.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още