IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: България може да покрие критериите за еврозоната, но въпросът е дали ние го искаме

Икономиката ни се развива с темпа на Европа, но тръгва от много ниска база, за да постигне развитие и изравняване на стандарта на живот, посочи Антоан Шотаров

11:19 | 13.10.23 г. 2

„Доста ясни са причините за инфлацията в момента, посочи Шотаров. Едната е пандемията, защото спасителните мерки, които бяха предприети, бяха свързани с печатане на пари и буквално "горене на пари", които се раздаваха. Това нямаше как да не доведе до висока инфлация, защото тези пари не са създадени в икономиката и нямаше как тези действия да не доведат до инфлация. Нарушените вериги на доставки също вдигнаха цените много бързо. Към това се добави войната в Украйна. Като вземем комбинацията от тези фактори, ще видим, че това няма как да не доведе до инфлация“, коментира той.

Икономистът отбеляза, че в последните години събитията като пандемията и войната в Украйна показаха на всички, че прогнозите доста често са далеч от реалността поради обективни фактори, които настъпват неочаквано.„Какво се случи 2020 година? Имахме прогноза за икономически растеж в световен мащаб. Пандемията изтри около 7% от глобалния БВП (брутен вътрешен продукт). Тоест, седем процента от световната производителност изчезнаха. Това е приблизително БВП на Германия. Сякаш Германия не е съществувала през 2020 година. Така че, трябва да имаме това предвид, когато правим прогнози“, съветва той.

Шотаров припомни, че МВФ излезе с прогноза за ръста на българската икономика за тази година в размер до 1,7%, докато Световната банка очаква ръстът да бъде 1,4% и това намаляване за пореден път от нейна страна, в сравнение с преди шест месеца, отчита, че „ние не се справяме достатъчно добре“.

„Но анализът на глобално ниво показва същата тенденция на спад на оптимизма. Светът не се справя достатъчно добре и достатъчно бързо с предизвикателствата, пред които е изправен“, констатира икономистът.

По думите му България се представя в процентно отношение така, както се справя останалият свят. „Проблемът е, че ние стартираме от много ниска база. Ние сме на последно място в Европа. Такива бяхме, когато влязохме в Европейския съюз. Такива сме и сега. Когато си в тази позиция, не ти е достатъчно да се движиш със същия темп и да имаш същите резултати като останалите. Това не може да доведе до изравняване на стандарта на живот, да постигнеш икономическо развитие. Когато стартираш от по-ниска база можеш да правиш ред по-високи стъпки, но историческите данни за страната ни показват, че по редица причини ние не правим това“, коментира Шотаров. И напомни, че докладът на Световната банка посочва какво трябва да се направи, за да променим тази тенденция – реформи в ключови сфери и спокойна политическата обстановка и среда.

Как ще повлияе вдигането на лихвите на икономиката? Какви са очакванията на потребителите за инфлацията в еврозоната? Променят ли се макроикономическите прогнози в Европа? Ще остане ли страната ни привлекателна за чуждестранните инвеститори след вдигане на минималната работна заплата? Как да се направи така, че да се вдигне производителността на труда в България? Как ще се отрази конфликтът на Израел на екосистемата от стартъпи и иновации и заплашени ли са от това световните доставки?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Актуални данни за световните икономически промени и предизвикателствата пред държавата и бизнеса ще бъдат представени във финансовия мултиплатформен проект “Ин%лацията – уравнения и решения” на 17 октомври. Водещи експерти в сектора ще очертаят какво предстои през 2024 г., а след дискусията ще се проведе ексклузивна Q&A сесия, в която присъстващите ще могат да задават своите въпроси към специалистите при затворени врати и изключени камери. Билети за тазгодишното издание могат да се закупят ТУК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 13.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 3
Naemate1
преди 8 месеца
Искаме Шенген и еврозона веднага!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 13
andy
преди 8 месеца
Фашагите от ФЕС и антибългарското слугинажно управление назначено от посолствоТО с пълна сила убиват България!!! Но барашките дремят и преживят сънливо. Пpocт народ - слаба и бедна територия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още