IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милен Керемедчиев: Дезинформацията е изводът след изборите в Словакия

Как ще се развият отношенията на страната с Украйна след парламентарните избори, коментира бившият зам.-министър на външните работи

14:22 | 02.10.23 г.

Дезинформацията е изводът след изборите в Словакия, на които спечели партията на бившия премиер на страната Роберт Фицо. Това обаче не означава, че ще му е лесно да създаде правителство и да изпълни обещанията си, а дезинформацията в страната и в Източна Европа е с дълбоки корени, които е трудно да бъдат изкоренени. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgariа направи бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

„Основният извод след изборите в Словакия, проведени тази събота, е: засилена дезинформация и медийни атаки, организирани през руското посолство в Братислава, което промени мнението и нагласите на гласоподавателите, смята анализаторът.

Керемедчиев поясни, че целта на медийните атаки е била да очернят Украйна и да обосноват действията на Кремъл, относно окупацията на Крим през 2014 г. или окупираните в момента територии.

Той съобщи, че за последните месеци са разкрити над 365 хиляди дезинформационни съобщения, като близо 53% от гражданите вярват на дезинформацията, а едва 31% са на мнение, че Украйна е в правото си да се защитава.

„Дори и спечелил изборите с около 23%, бившият премиер Роберт Фицо няма лесно да сформира правителство, тъй като дори и съюз с най-близкия им партньор – HLAS (Глас), няма да достигне за получаване на нужните мандати", убеден е международния анализатор. „Интересно е да се спомене, че по време на управлението на Фицо Словакия влиза в еврозоната и е „надежден и предсказуем член“ на НАТО и ЕС“, посочва още той.

Керемедчиев смята, че бившият премиер стъпва върху добри проучвания на настроенията и добре „яхна" вълната. „Вълна, създадена от руската дезинформация в страната", уточни той и съобщи, че основният слоган на Фицо бе „Нито един патрон повече за Украйна“, което изглежда е популярното мнение.

Той припомни, че Словакия вече е предоставила всякакво военно оборудване на Украйна, но тъй като страната е сериозен производител на боеприпаси, той смята, че тя вероятно ги е продала.

„Едно е да спечелиш изборите, друго е да изпълниш обещанията“, подчерта Милен Керемедчиев и обясни, че що се отнася до приликите и разликите между Фицо и Орбан, с времето се е доказало, че Орбан отстоява принципите и обещанията си, докато Фицо „говори едно и прави друго“.

Анализаторът очаква, че за Фицо би било по-трудно да отстои принципите си, тъй като държавата се намира в тежко икономическо състояние. „Словакия е с най-високия бюджетен дефицит в еврозоната, който се очаква да е около 6,8%. Това дава на Европейската комисия лостове да оказва влияние, защото страната ще се нуждае от средства, обясни той прогнозира, че е много вероятно Словакия, да бъде по-близка като Унгария като изказ, но въпреки това „едва ли ще говорим за поредния троянски кон на Путин в Европа“.

Милен Керемедчиев предупреди, че най-големият риск от резултата е да се повтори този сценарии в други страни в Източна Европа. Според него и в България привържениците на руския президент Владимир Путин са „по-гръмогласни“.

Прави ли се достатъчно в страните от ЕС, за да се спре дезинформацията? Какви са изводите след парламентарните избори в източноевропейската държава? Защо руското посолство в Братислава е едно от най-активното в света?

Целия коментар може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgariа.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 02.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още