IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каменоделската професия е все по-търсена от бизнеса у нас

Бизнесът, нуждаещ се от такива кадри, е в разцвет и е печеливш, каза Тодор Кондев от Професионалната гимназия по каменообработване

17:56 | 31.07.23 г.

Каменоделската професия изживява ренесанс, който се основава на това, че бизнесът, нуждаещ се от такива кадри, е в разцвет и е печеливш. Това каза Тодор Кондев, председател на Обществения съвет на Професионалната гимназия по каменообработване в с. Кунино в предаването ''Бизнес старт'' по Bloomberg TV Bulgaria.

Събеседникът посочи, че професията каменоделец е свързана с обработката на камъни, които са сред основните елементи в строителството, а обработката на камъка изисква специални познания.

Това е една специфична професия, изисквана от бизнеса, което гарантира добрата реализация на учениците, отбеляза Кондев.

''Бизнесът очаква 20-30 деца, а ние имаме 15, тоест изоставаме от нуждите му. Сега се надяваме да наваксаме. В добри отношения сме с работодателски организации, които се занимават с този отрасъл. Нашата професия е конвертируема, тъй като нейните умения са в ръцете и в ума. Дори човек да не знае добре език, той може лесно да се интегрира навсякъде в света...'', посочи гостът в предаването.

Кондев изтъква, че благодарение на обучението в гимназията учениците имат възможност да станат независими, получавайки достойно възнаграждение. По думите на госта традициите са в основата на занаята, единственото нещо, което се е променило е обработката и консервирането на камъка.

''Виждаме само положителната страна от развитието на новите технологии. Те не могат да изместят човека от тази професия. Смятаме, че това може да разшири кръгозора на нашите деца, да обогати тяхното въображение и креативност'', допълни събеседникът.

Има ли чуждестранен интерес към каменоделското училище и какви са плановете за бъдещето му развитие? Кои са бизнесите, които очакват кадри от него?

Целия коментар може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 31.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още