IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владислав Иванов: Сгъваемите смартфони се връщат на пазара

По какъв начин AI ще влезе в смартфоните и кога те ще се превърнат в дигитален асистент, коментира генералният мениджър на Motorola за Югоизточна Европа

22:08 | 19.06.23 г.

Тенденция в сектора е завръщането на сгъваемите смартфони. Това коментира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Владислав Иванов, генерален мениджър на Motorola за Югоизточна Европа.

Той цитира проучвания на пазара в САЩ, където в момента няма достатъчно предлагане в по-високия клас над 600 долара. „Над 46 милиона ще бъдат сгъваемите смартфони до 2026 г. според друго изследване", обясни мениджърът и потвърди, че към момента те са около 15 милиона на световно ниво, с 6-8 милиона ръст през 2022 г.

Иванов отбеляза, че липсата на свежи иновации в предлаганите устройства е основен фактор в спада на сектора за смартфони през последната година и половина, като към това може да се добавят забавянето на икономиките, избягване на смартфон доставчици, които продължават бизнеса си в Русия, патентни битки. Той е на мнение, че най-голямата спирачка за индустрията остава възстановяването в Китай, като спадът е предимно за сегмента на по-бюджетните, т. нар. "достъпни" телефони, докато в по-скъпия сегмент потреблението дори се увеличава.

„Геополитическата ситуация между САЩ, Китай и ЕС създава постоянен натиск върху пазарните участници за спазване на наложените регулации. Западните пазари държат на патентните правила и на "чиста игра", докато някои се опитват да заобикалят правилата, за да постигнат преимущество“, обясни той.

По думите на Владислав Иванов регионалните продажби на Motorola бележат над 50% от началото на тримесечието на годишна база, което според него „е уникално високо“. „Има пазарни участници, които не са в много добро състояние“, посочи той и за пример даде китайски представени марки с патентни и други проблеми, които напускат някои от пазарите.

Той съобщи, че Motorola в последното тримесечие е най-бързо развиващата се марка в ЕМЕА. „Това че конкуренцията не е толкова силна е единият фактор, но другият е че пуснахме в продажба нашите по-висок клас устройства, които веднага намериха своите клиенти“, съобщи той.

Иванов прогнозира, че този пазар ще се удвоява всяка година, но препоръча да има по-добро предлагане и по-голяма достъпност и като пример даде Motorola, която вече обяви устройство в ценови клас 1500-1600 лева, чиито първи доставки от него се очакват до две-три седмици в България.

Започва ли завръщането на сгъваемите телефони? Какво представлява сгъващ се смартфон с навиващ се дисплей (rollable)? Ще има ли скоро негов прототип на пазара. По какъв начин изкуственият интелект (AI) ще влезе в смартфоните и кога те ще се превърнат в дигитален асистент? Ще има ли рискове за потребителите при използването на AI и навлиза ли вече 6G може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 19.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още