IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо България не инвестира достатъчно в минната индустрия?

Енергийният преход все още да не се случва така, както искат политиците, не можем да осигурим достатъчно метали, коментира финансовият анализатор Преслав Райков

11:20 | 04.05.23 г.

България пропуска огромна възможност поради това, че не инвестира активно в минната индустрия – в разработката на нови находища, в концесионирането на нови площи за проучване. Това мнение изрази в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria финансовият анализатор Преслав Райков.

По думите му може би натискът за това енергийният преход все още да не се случва така, както искат политиците, е в това, че не можем да осигурим достатъчно метали.

Той напомни, че България е страна производител на мед и това е ниша за сектор в икономиката с потенциал. Райков подчерта, че минната ни индустрия е отрасъл, който сега е много добре развит в нашата страна – „оперира с много добра ефективност и работната сила е на световно ниво“ при използването на технологии.

„България пропусна и без това едни пет години политически хаос и безвремие, пропускаме голям глобален политически тренд“, посочи Райков.

Според финансовия анализатор в настоящата ситуация няма как да се състави стабилно редовно правителство, което ще ни тласне в същия сценарий. „Загубихме пет години, в които българската икономика тотално се лута, работим много под нашия потенциал. Пропускаме това да се възползваме от глобалните трендове в секторите, в които сме много подготвени – включително производство на метали, зърнопроизводство. Правим много хаотични действия“, е оценката на Райков.

По думите му на пазарите на суровини има краткосрочна корекция, тъй като ситуацията през последните месеци се нормализира след коронавирусната пандемия. „В средносрочен и дългосрочен мащаб обаче все още суперцикълът при суровините ще се реализира. Това е добра възможност и за инвестиции в компании, които развиват такива технологии“, прогнозира финансовият анализатор. Той подчерта, че суровинните пазари са сред най-популярните инструменти за търговия и инвестиции във време на инфлация.

По отношение на петрола Райков смята, че също има корекция на цените заради страховете от рецесия, от повишаващите се лихви, от много затегнатите инвестиции в сектора. Той очаква ситуацията да доведе до волатилност при възстановяване от кризата, след като няма нови вложения. „Много далеч сме от това петролът да излезе от употреба, в следващите десет години ще има нов пик на търсенето, който ще надвиши 100 милиона барела на ден“, прогнозира пазарният анализатор.

Той коментира и придобиването от JPMorgan на First Republic Bank, като изрази очаквания Федералният резерв да продължи да затяга политиката си и лихвите да достигнат ниво от 6% в началото на 2024 г.

Може ли България да осигури достатъчно мед за пазара на суровини? Минава ли светът от икономика на въглеводородите към икономика на металите? Какви са настроенията на пазарите за суровини и от какво зависят цените им? Къде ще са инвестициите и стоманодобивът ли е с най-голям капацитет да повиши производителността си? Защо България все още няма стратегически, а само военновременен резерв на зърно? Може ли да има понижение на лихвите от Фед през есента? Каква ще бъде кредитната дейност след банковите фалити в САЩ и как това ще повлияе на икономиката?

Материалът не е повод за вземане на инвестиционни решения.

Целия разговор гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването „Светът е бизнес“ гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 04.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още