IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Търсенето и предлагането на пазара на имоти у нас се изравняват

Най-активните групи купувачи на имотния пазар в София са от IT сектора, казва Наско Атанасов, бивш председател на Национално сдружение "Недвижими имоти"

13:45 | 27.04.23 г.

В момента сделките с имоти в България са на обичайното за пазара ниво. След пика от миналата година сега се наблюдава изравняване при търсенето и предлагането. Спад обаче не се очаква. Това коментира Наско Атанасов, бивш председател на Национално сдружение "Недвижими имоти" и управител на "Виктория имоти инвест", в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

„Може би миналата година бяха над обичайно ниво на пазара. Това беше един бум в рамките на около 2-3 години, когато пазарът просто прегря“, посочи гостът. И допълни, че както в икономиката и повечето бизнеси и при имотния пазар има пикови моменти и спадове - една цикличност около 10 години.

“В момента вече сме в един нормален период, в който са изравнени купувачи и продавачи, тоест периодът на купувачите вече премина. Сега има едно изравняване. Не очаквам да има някакъв спад, но това са вече нормалните нива на сделките. Миналата година просто беше пик”, обясни Атанасов.

По думите му погледнато в дългосрочен план, цените на недвижимите имоти вървят винаги нагоре. Тенденцията винаги върви нагоре, подчерта събеседникът. „Инвестицията в недвижими имоти не е краткосрочна инвестиция, тя винаги трябва да се гледа в дългосрочен план”, допълни Атанасов.

„Най-активните групи купувачи на имотния пазар в момента в София са от IT сектора. Това са основно млади хора, които имат достатъчно високи доходи“, каза събеседникът. Той обясни, че през последните две години на пазара е имало основно две категории купувачи - млади хора, които с високите си доходи можеха да си позволят по-високи кредити, за да закупят жилище. Втората категория са хора, уплашени от инфлацията и от предстоящото влизане в еврозоната и несигурността за курса евро-лев, обясни гостът.

Сега и двете категории охладняха от гледна точка на това, че не се знае в момента лихвените нива как ще се развият. Изчаква се и период, в който на пазара да се появят нови добри продукти, коментира Атанасов.

„Онова, което беше направено, построено и е качествено, то вече е продадено. Сега тепърва новите проекти, които се развиват и тези, които са качествени с добро местоположение, пак ще намерят своите клиенти. Останалите малко по-бавничко ще бъдат реализирани”, посочи събеседникът.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 27.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още