IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли нужда от нови мощности българската енергетика?

Акцент върху увеличение на енергийната ефективност, препоръчва експерт

18:01 | 06.04.23 г. 1

Значително увеличение на енергийната ефективност ще намали нуждата от допълнителни мощности в сектора на енергетиката в България, смята енергийният експерт Костанца Рангелова. В предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria. тя коментира, че трябва да има масово разпространение на мерки за енергийна ефективност особено при сградите. 

По думите на събеседника България има голям потенциал за намаляване на потреблението на енергията с оглед на ниската енергийна ефективност и на сградите, и на индустрията. При трансформацията на енергетиката трябва да се започне от пълно обследване на потенциала за намаляване на потреблението, коментира гостът.

При сградите има голям потенциал и може да се постигне намаляване на потреблението на енергия с до 20% до 2050 г., каза Рангелова.

В сектора на транспорта трябва да се оптимизира вече съществуващия парк от коли и да се наблегне повече на използването на градски и на жп транспорт. „Нужна е цялостна трансформация на сектора, за да не пълним с още автомобили вече препълнените градове”, подчерта експертът.

Коментирайки възможните инструменти, които може да използваме за трансформация на въглищните региони в България, Рангелова каза, че големият проблем в момента е, че ние сме оставили тези региона встрани и се надяваме, че ако не ги обсъждаме и не ги споменаваме, тази трансформация може би няма да се случи.

Според експерта трябва да се подготви план, за да е ясно как и в какъв срок ще се случи тази трансформация. „Трябва да се работи с хората, да се види какъв потенциал има всеки един от регионите, за да може той да бъде развит  в друга посока”, подчерта Рангелова.

По отношение на това дали на България ѝ е необходима АЕЦ „Белене”, Рангелова каза, че създаването ѝ би било необходимо евентуално чак след 2050 година. По думите на експерта това, което трябва да се направи, е координирано проучване на регионално ниво, което да покаже до каква степен такива допълнителни мощности биха имали икономическо значение. Това е огромна инвестиция и при ядрените централи изплащането на такава инвестиция  е много трудно и проблематично”.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 06.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 1 година
Енергийна ефективност се постига освен с добро и качествено строителство или добра изолация в някои случаи, и с правилен избор на отопление. Ние откакто избрахме да се газифицираме смятам, че сме направили най-добрия избор. Отоплението на газ е ефективно и икономично, но най-вече уютно, приятно и качествено... всеки лев си струва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още