IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превенцията - от изключително значение в битката с нефрологичните заболявания

Кои са новите терапии за лечение на нефрологични увреждания, коментира проф. Емил Паскалев, председател на Българското дружество по нефрология

14:30 | 09.03.23 г.

По последни данни на Европейската асоциация по нефрология на десет човека един е с бъбречна увреда, като честотата на тази увреда в различните водещи европейски страни се движи между 5,5 и 7,5%. За България процентът е 12,5 на сто. „Това е голям процент и се наблюдава прогресия. Заболеваемостта се увеличава вследствие на характеристиките по отношение на цялостния живот на човек“, коментира в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria проф. Емил Паскалев, председател на Българското дружество по нефрология.

Лекарят обясни, че предизвикателствата пред нефрологията са свързани с необходимостта от по-ранно установяване на заболяването.

„Превенцията е от изключително значение. В резултат на тази превенция нещата могат да се върнат назад. Всеки един човек трябва да е активен към своето здраве и да си прави контролни медицински изследвания, които са елементарни и са достатъчни, за да бъде открит съвсем навреме проблемът с бъбречната функция”, съветва проф. Паскалев.

По думите му, трябва да има скринингови програми, за да се открива заболяването възможно най-рано, когато хората все още нямат симптоми и това позволява лечението да е по-ефективно.

Проф. Паскалев коментира какви са икономическите последици от бъбречната недостатъчност. „Когато пациент има бъбречно увреждане и се налага трансплантация – това е два пъти по-ефективно по отношение на финанси в здравната система, отколкото, когато се прави заместващо диализно лечение, което е пет пъти по-скъпо“, посочи лекарят.

Проф. Паскалев потвърди, че в нефрологията има мощни иновативни терапии, които се справят успешно, особено в началния стадий на заболяването и техният резултат е повече от добър. „Те се прилагат и в България и имат видим успех”, подчерта той.

Има ли недостиг на млади специалисти нефролози у нас? Какви са основните предизвикателства пред лекарите? Кога трябва да се правят профилактични контролни медицински изследвания може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 09.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още