IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли връзките със САЩ да подобрят демократичните процеси в Африка?

Основна причина за отдалечаването на САЩ от Африка е навлизането на Китай, посочи д-р Едуард Маринов, БАН

22:07 | 16.12.22 г. 1

Срещата на върха на лидерите САЩ-Африка тази седмица може да се определи като успешна за подновяване на връзките, но много от тези успехи са декларативни. Това каза д-р Едуард Маринов от Института за икономически изследвания при БАН в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

„Развитите икономики на САЩ и ЕС проспаха навлизането на Китай в Африка и след множеството програми за развитие и инфраструктурни проекти обществените нагласи към Пекин са много по-добри от тези към Вашингтон и Европа“, посочи събеседникът. По думите му ЕС и САЩ се опитват да налагат своите демократични модели чрез търговията - нещо, което Китай не прави и така печели населението и правителствата на своя страна.

"Геоикономическите и политическите интереси в последните няколко десетилетия налагат преосмисляне на основните партньори. Африка се консолидира със стартирането на Африканската континентална зона за свободна търговия (AfCFTA) като създава един нов голям играч, което беше коментирано по време на срещите - един от призивите на Байдън бе съюзът да бъде включен като част и преговарящ към Г-20, тъй като представлява втората най-голяма икономика в света комбинирано", посочи гостът.

Той коментира, че най-голямата причина за отдалечаването на САЩ от Африка е навлизането на Китай на континента чрез търговията – търговията на Африка с Китай е близо 200 млрд. долара, четири пъти по-голяма от обмена със САЩ. Китай вече е отговорен за 20% от външната търговия на Африка, докато делът на САЩ е под 6% след близо 13% в началото на века.

„На срещата Байдън успя да привлече вниманието на Африка и света, но от обявените близо 55 млрд. долара за развитие на континента по-голямата част са от частни компании, а друга голяма част се нуждаят от одобрение от Сената“, обясни Едуард Маринов.

Според него има възможност и видимо желание за засилване на инвестиционната активност на САЩ на континента, но това ще изправи американските компании в пряка конкуренция с китайски фирми или с местни гиганти.

Китай от своя страна ще продължи тенденцията си да завладява общественото мнение - Пекин обяви през лятото пълното опрощаване на дълга на седемнадесет африкански държави и ще продължи да финансира инфраструктурни проекти и да оказва помощ за развитие.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 16.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още