IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво можем да научим за Китай през погледа на известни българи?

От 25 интервюта в книгата на Соня Алексиева ще разбем как да "купим" най-доброто от науката, образованието и бизнеса на азиатската страна

21:20 | 02.11.22 г.

Защо днешните млади българи не познават Китай, а техните връстници от Поднебесната империя – България. Може ли китайците да научат колко е древна българската история, колко са трудолюбиви българите и може ли страната ни да стане привлекателна инвестиционна и туристическа дестинация. Отговор на тези въпроси даде в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria авторът на книгата „Китай през погледа на българите“ доц. Соня Алексиева, преподавател в Нов български университет.

По думите ѝ старите поколения китайци и българи познават своите страни за разлика от новите поколения. „Независимо, че говорим за друг свят, извън интернет, те са чели. Докато днешните млади хора не познават толкова добре Китай. Това беше една от личните ми причини отново да разкажем за Китай“, каза Алексиева.

Книгата „Китай през погледа на българите“ излезе в навечерието на националния празник на Китайската народна република – 1 октомври. Чрез 25 интервюта с изявени в различни сфери българи тя разказва за историята, културата и развитието на азиатския гигант. По думите на доц. Алексиева, заради извънредното положение от Covid-19, интервютата са само онлайн.

„Книгата не е нито само за култура, нито само за бизнес – в нея има предприемачи, преподаватели, някои от най-известните китаисти в България, спортисти, хора, занимаващи се с туризъм“, разказа тя.

Соня Алексиева обясни, че тези „интересни хора, като професии“ при срещите си с Китай пречупват впечатленията си като проблеми или като успехи – какво правим или не правим, за да "купим" най-доброто от науката до образованието, от бизнеса до икономиката от азиатската страна.

Какво разказва проф. Атанас Благов от Института по земеделие в Кюстендил, след като е единственият българин избран за национален консултант на Китай по овощарство? В кои периоди отношенията на България и Китай бяха най-добри? Какво е китайското икономическо и културно влияние в България? Какво ще кажат китайците за нашата страна в предстояща да излезе нова книга?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 02.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още