IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готова ли е България да извърви пътя до Индустрия 4.0?

Липсват български програми за дигитализация, смята Владимир Филипов, изпълнителен директор на NearSoft

22:47 | 21.10.22 г. 1

Когато правиш нещо иновативно, държавата трябва да участва по някакъв начин. В момента изборът на една иновативна фирма у нас е да вземе рисков капитал или да кандидатства по някоя европейска програма. Липсват български програми за дигитализация. Това заяви Владимир Филипов, изпълнителен директор на NearSoft, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Гостът направи коментара си в контекста на пътя на България към Индустрия 4.0. Той отбеляза, че у нас се очакват възможностите от Плана за възстановяване и устойчивост, но за това е необходимо да се изготвят проекти, с които да се кандидатства в Европейската комисия, а това не е лесен процес. „Това създава много голяма несигурност, а несигурността е най-голямата опасност за един бизнес“, смята Филипов.

Според него мантрата, че „сме много добре с компютрите“ не е напълно вярна. „Компютърните технологии са само средство. Те вървят с образование за управление – да знаеш как да ги използваш по най-добрия начин. При нас липсва точно тази част“, посочи той.

По думите му у нас има много хора, които са заети в софтуерната индустрия, но 80-процентен дял от тях се занимават с аутсорсинг. „Знанията как да се използва технологията, програмата, добавената стойност са другаде“, добави той.

Експертът изрази мнение, че има необходимост от подобряване на образованието в страната.

„Образованието ни е в трагично състояние. Хората, които излизат, не са готови за предизвикателствата, които ги очакват в реалния свят… Говорим основно за висшето образование…то се намира в много тежко състояние“, смята събеседникът.

Процесът трябва да бъде централизиран и поне да е контролиран от държавата, стана ясно още от разговора. „Както при всяка друга голяма трансформация, имаме нужда от помощта на политиците и разбирането за дълбоките трансформации, които се случват“, изтъкна Филипов.

Повече по темата вижте във видеото.

Всички гости в предаването „Светът е бизнес“ вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 21.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stefanvukov
преди 1 година
Краткият отговор на въпроса в заглавието на статията е НЕ. По задълбоченият е......пак НЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още