IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АИКБ: В несигурна ситуация бизнесът калкулира в цените най-лошия вариант

Всяко забавяне на решението за компенсаторните механизми за високите цени на електроенергията ще кара предприятията да увеличават цените, твърди Добрин Иванов

09:21 | 03.05.22 г.
АИКБ: В несигурна ситуация бизнесът калкулира в цените най-лошия вариант

Бизнесът иска предвидимост и яснота за цената и сигурността на енергийните доставки. В условията на повишени цени на тока и спрени доставки от "Газпром" за българските предприятия е много трудно да прогнозират цената на продукцията си и вероятно ще калкулират в нея най-лошия вариант. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). 

"Всеки подписва договор за производство и доставка на своите продукти за бъдещ период със своите контрагенти и трябва да фиксира някаква цена. Когато имаш несигурност, фиксираш цена, в която предвиждаш всички рискове по цялата верига на доставки - дали ще бъде доставен газът, на каква цена... В такава несигурна ситуация предприемачите залагат най-песимистичните варианти, което се отразява на цената на продуктите на пазара", обясни гостът.

Въпреки че финансовият министър Асен Василев увери, че няма да има проблем с доставките на газ, това не успокоява бизнеса, който иска да знае цената и времето на доставките, каза Иванов.

В коментар за компенсаторните механизми за високите цени на електроенергията, Иванов заяви, че всяко забавяне на решението за тяхното продължаване ще кара предприятията да увеличават цените.

Целия разговор вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още