IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Павлов: България е пропуснала да разработи газовите си находища

Страната ни има собствен ресурс, отказва да го вземе и обрича населението си на някакво безвремие, твърди експертът

11:49 | 29.04.22 г. 2
Пламен Павлов: България е пропуснала да разработи газовите си находища

България е пропуснала да разработи собствените си газови находища през последните години, както и Европа, и това е довело до разширяването на зависимостта от Русия. Заедно с тези находища, България трябва да развие и участие в проекти за алтернативни транспортни коридори на газ в региона. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Пламен Павлов, председател на Българска газова асоциация.

"България има собствен ресурс, отказва да го вземе и обрича населението си на някакво безвремие. Над нас румънците добиват, под нас турците добиват - ние имаме мораториум... Този мораториум отдавна трябваше да се вдигне“, категоричен е гостът. 

„Ние нямаме нищо друго освен въглища като залежи на наша територия - всичко останало го купуваме - тях решихме да ги изключим от нашия енергиен микс. Трябва да помислим дори за искане за дерогация по редица въпроси, свързани със Зелената сделка", добави Павлов.

По думите му над 40 млрд. лева е оборотът на над 25 хил. български предприятия, които използват природен газ и са засегнати от спирането на доставките от "Газпром".

Според него не може да се очаква газ от континенталната част на Европа, защото България има само една връзка през Румъния, по която обаче не може да приема газ за момента, докато не заработи компресорна станция за изравняване на налягането в двете мрежи. Капацитетът на връзката е 300 млн. куб. метра, добави той.

Целия разговор може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 1
doba
преди 2 години
Г-н Павлов, сигурен съм, че АКО БГ имаше какъвто и да е газ, той досега щеше да се добива от Тотал, Шел, Ексон и останалите, които го търсиха. Също така, че за нас щяха да остават трохите, а лъвския пай щеше да се изнася от тях, както Дънди прави в Челопеч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
igigov
преди 2 години
Не България е пропуснала, а рушняшката енергийна мафия в България е саботирала на всички нива разработката, одобренията и тн., за да може да сме 100% зависими от Мордор. Същото е и с нефтохима в Бургас, който трябва да се национализира отдавна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още