IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искрен Иванов: Спирането на газа е опит на Русия да свали правителството

Ако Русия успее да раздели общественото мнение и партиите, правителството ще падне само, смята политологът д-р Искрен Иванов

22:30 | 27.04.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка: </em>Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Спирането от Русия на доставките на природен газ за България е основно политически проблем за страната, защото разрушава вярата във възможностите на управляващите. Това е опит Русия да извърши намеса във вътрешните работи на България и, по-конкретно, опит правителството да бъде свалено и в страната да настъпи политическа криза. Това коментира д-р Искрен Иванов, политолог и преподавател, експерт по международна сигурност, в ефира на предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Политическият елит в България е разделен на две. Първата група са политическите партии, които твърдо подкрепят евроатлантическия курс на страната - те са в мнозинство, но имат катастрофални различия по какъв начин и дали могат да управляват заедно. Вторият лагер са сили, които говорят за национален интерес, но целят връщането на България в 2004 г. -2014 г., когато политиката военно ни обвързваше със Запада, а културно и енергийно - с Русия", обясни Иванов. Според него ако страната ни отново възприеме подобна политика на баланс, тя "ще загуби окончателно доверието на своите партньори".

По думите му крайна цел на такава стратегия е разединяването на политическия елит и засилването на позициите на втората група политически партии.

Той посочи, че прозападно настроените партии продължават да не осъзнават, че в момента трябва да действат единно. "Различните евроатлантически партии тълкуват националния интерес по съвсем различен начин - това е огромен проблем, защото в другия лагер го тълкуват по един и същ начин", смята събеседникът.

"Ако Русия успее да раздели общественото мнение и политическите партии, правителството ще падне само, без да има нужда от преврат", предупреди Иванов, според когото спирането на руските газови доставки може да подтикне страната ни по-бързо да диверсифицира енергийните си източници.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
andy
преди 2 години
*** = кю-мю-рИ това ли вече цензурирате?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
andy
преди 2 години
Така е! А дядовците и бабите ви, да не би все газ да са имали?! Е, освен като са прекалили с боба... Така, че цепи дърва, носи ***(звучна дума от нашите югоизточни братя) - нашето светло Евро-Атлантическо бъдеще след Май месец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
ledosvetlenie
преди 2 години
Абе стигасте ревали имаме газ за цял един месец - Представяте ли си ще бъдем свободни цял един месец от руското робство - А питате ли ги немците и австрийците който ще пордължават да стоят под руският гнет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
andy
преди 2 години
Естествено, че на западните "партньори"! Нали те ги инсталираха и поддържат проправителствената пропаганда. Почти всички медии поддържат правителството. От соца не съм виждал такова нещо. Дълбоко се съмнявам, че обикновения Българин е самоубиец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Petar2015
преди 2 години
Правителството да реши чие доверие иска да загуби - това на западните си "партньори", или на народа си. Кое е по-важно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
andy
преди 2 години
Умно-красивите са пътници, но ще стискат докато изпълнят пионерските си поръчения от грозната леля. А след тях и потоп!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 9
baba_meca
преди 2 години
Руснаците ги предупредиха преди 1 месец.Тоя един месец тия едно плащане не можаха да направят.Ако нещо не им харесват руснаците да са уредили газ от другаде.Резултата какъв е? -- > несвършена работа на правителството.Като са некадърни и не са си свършили работаата е редно да си ходят....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още