IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се крие зад стратегията "отровно хапче"?

Бордът на дадена компания може да се защити и като си определи достатъчно големи бонуси, обясни Ивайло Чаушев

22:16 | 18.04.22 г.
Какво се крие зад стратегията "отровно хапче"?

"Стратегията "отровно хапче" е една от най-популярните стратегии за отблъскване на враждебно придобиване. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в "Делтасток",

Той уточни, че бордът на Twitter се е въоръжил срещу евентуално враждебно изкупуване - ден след като милиардерът Илон Мъск направи предложение за 43 милиарда долара за закупуване на социалната мрежа. Мениджмънтът на фирмата прие план за правата на акционерите с ограничен срок, известен също като "отровно хапче". На практика този ход ще попречи на всеки да има повече от 15% дял в компанията, коментира Чаушев. 

„Бордът решава да издадат права на акционерите - ако аз имам две акции на Twitter, ще имам правото да купя една акция на Twitter с лека отстъпка. Така се увеличава броят на акциите и ако един от акционерите придобие повече от 15%, се взима това хапче. Това прави изкупуването на повече акции много по-трудно за "агресора", обясни гостът.

Бордът може да се защити и като си определи достатъчно големи бонуси, за да не може компанията да си ги позволи при смяна на мениджмънта.

Бившият главен изпълнителен директор и основател на компанията Джак Дорси подкрепя плановете на Мъск, но за момента няма коментари от другите големите акционери като The Vanguard Group, Morgan Stanley, BlackRock.

Целия разговор може да видите в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още