IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дипломацията е единственият подход за прекратяване на войната в Украйна

Дълготрайното проточване на конфликта е възможно най-лошият сценарий за България, смята дипломатът Димитър Гърдев

22:20 | 13.04.22 г.
Дипломацията е единственият подход за прекратяване на войната в Украйна

Войната може да бъде спряна по дипломатически начин. Освен икономическите санкции, са важни и дипломатическите екипи и канали. Това каза Димитър Гърдев, дипломат и председател на комисията по външна политика в 46-тото Народно събрание (НС), в предаването „Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Широкомащабните санкции, наложени срещу Русия, досега не са били прилагани към нито една държава. Целият западен свят се обедини около санкциите и е важно дали този инструментариум ще сработи, защото с резервите, с които разполага, Русия може да издържи две години при пълни санкции", коментира гостът.

„Трябва да се полагат усилия и на дипломатическата арена”, заяви Гърдев и допълни, че след приключването на изборния процес във Франция ролята на френския президент ще бъде изключително активна в преките разговори с руския му колега Владимир Путин.

Залогът за Владимир Путин е цялата негова власт, цялата политика, която беше провеждана 20 години и хората, които са около него. Ако Русия претърпи поражение в Украйна, това е краят на тази кохорта от хора и на неговата лична политическа кариера.

"Дълготрайното проточване на войната е нещо, към което България не трябва да се стреми. Трябва да участваме активно в намиране на дипломатическо решение за прекратяване на конфликта възможно най-скоро", заяви председателят на комисията по външна политика в 46-тото НС, като допълни, че развитието на бойните действия от порядъка на 5-10 години е изключително негативен сценарий и възможно най-лошия за България.

По отношение на присъединяването на Украйна към Европейския съюз (ЕС) събеседникът посочи, че няма основания за предоставяне на „бърз коридор” за Киев. „Имаме ясни и точни разпоредби. Точно определен ред, по който всяка една държава, която е кандидат-член, трябва да премине. Ние го преминахме също”.

Във връзка с присъединяването на Северна Македония към ЕС гостът подчерта, че страната трябва да изпълни условията, подписани от нея в Договора за добросъседство, както ги е изпълнила в Преспанския договор, както си е сменила конституцията и името на държавата. България тогава ще бъде удовлетворена и веднага ще бъде отворен пътят за македонската страна.

Целия разговор може да гледате тук.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още