IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предстоят фалити в сектора на пътното строителство, прогнозират от бранша

Под въпрос е дали строителните фирми ще могат да започнат да извършват ремонтни дейности , каза Диана Русинова

21:26 | 23.03.22 г. 2
Предстоят фалити в сектора на пътното строителство, прогнозират от бранша

Предстоят фалити в сектора на пътното строителство, има компании, които освобождават по 100-200 души на ден. новият пътно-ремонтен сезон може да бъде обречен заради недалновидното решение да не се правят никакви плащания на строителни фирми.

Това каза Диана Русинова, Европейски център за транспортни политики, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Процесите в транспортния сектор вървят много бавно, коментира гостът. "Ако говорим за инфраструктура, то там се забелязва някакво раздвижване, но има един много тежък проблем, който държавата още не може да реши - 1,3 млрд. лв. се дължат на компании от строителния бранш, които никой не предвиди и не е ясно как, кога и дали ще бъдат платени“, посочи Русинова.

"Миналата година строителен сезон на практика нямахме, а този сезон фирмите започват без възможност да посрещат елементарни нужди и ще се окаже, че няма да имат служители", каза събеседникът.

По думите й всяка година средствата, отделяни за поддръжка на пътищата, са точно толкова, колкото са и за тази.

"Трябва да се обърне внимание на неразплатените средства, които не са никак малко. Под въпрос е дали строителните фирми ще могат да започнат да извършват ремонтни дейности предвид това, че са пред фалит (...) и са притиснати до стената".

Има много подготвени експерти в сферата на транспорта в България, но те нямат желание да работят в държавата, не и при условията, които се предлагат от политическите партии. Защото транспортът не бива да се превръща в политически проблем. Той е експертен, коментира още Русинова.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
15%
преди 2 години
Прекрасна новина! Нямаме нужда от тези строителни фирми, които вадят десетки милиони от сметките си преди да са купили и един пирон за проектите! Хайде на бас, че ще се намерят други!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
При колониалните администрации е така.. Мм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още