IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Стойчев: По-съществени корекции на пазарите могат да се очакват през есента

Фед даде да се разбере, че се подготвя корекция на лихвите заради инфлацията, което логично засегна най-силно технологичния сектор, коментира анализаторът

11:17 | 22.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Изявлението на Федералния резерв на САЩ от сряда даде ясен знак, че се подготвя корекция на лихвите в отговор на инфлационните процеси. Това донякъде изненада пазарите и даде ясен знак за посоката на развитие в близките месеци. Бурната реакция на капиталовите пазари засегна логично най-силно технологичния сектор, коментира Андрей Стойчев, изпълнителен директор на RockSure, пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му по-съществени корекции на пазарите могат да се очакват през есента.

Добрата новина за Европа, а и за САЩ, е, че се забавя темпа на разпространение на коронавируса. Има все повече ваксинирани хора, мисля че в Европа намериха формулата за ваксинационния процес. Това дава своите резултати: облекчават се мерките в Западна Европа и смятам, че това е един положителен знак. При всички случаи това ще влее в реалната икономика доста пари, защото хората вече ще започнат да харчат, допълни Стойчев.

През последните няколко години достъпът до инвестиции, до капиталовия пазар или до някакви по-алтернативни борси стана много по-лесен с оглед на технологиите, които навлязоха. Проблемът идва оттам, че хората, които започват да инвестират чрез инвестиционни платформи, нямат достатъчни познания.

„Капиталовите пазари са най-високо рисковите, съответно банки и инвестиционни посредници, които са регулирани доста сериозно, постоянно се опитват да напомнят и да информират своите клиенти, че това е много опасен пазар, че трябва да се внимава, че трябва да имаш подготовка, за да можеш да търгуваш“, посочва той.

Андрей Стойчев коментира също динамиката на криптоактивите и заявките за цифрови валути на централните банки. По думите му поевтиняването на биткойна след изявлението на Илон Мъск, че Tesla преустановява да го ползва като платежно средство заради екологичния отпечатък е поредното доказателство, че трябва да се вземат мерки по отношение на публичните изяви на влиятелни хора. "Лично за мен това е един вид манипулация на пазара“, казва той.

По думите му, заявките на Феди ЕЦБ за собствени цифрови валути не предвещават бърза разработка на тези проекти.„Тези институции трябва веднъж завинаги да разберат, че не сме 1930 г., а 2021 г., където нещата не се случват в рамките на година или месеци, а в рамките на седмици. Ако искат да въведат дигитално евро и дигитален долар, те трябва да го направят сега, защото след три години, докато обсъждат всички тези варианти, нещата ще са на съвсем друго ниво“, каза още Андрей Стойчев.

Не случайно IT секторът се развива най-добре. Той се развива добре, защото действа бързо, добави Андрей Стойчев.

Целия разговор с Андрей Стойчев можете да видите във видеото

Още интервюта от предаването "Светът е бизнес" вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още