IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Росен Иванов: България може да изпусне вълната с електромобилите

Индустриалната политика не е нито лява, нито дясна, а политика за развитие, твърдят от Black Peak Capital

19:17 | 05.04.21 г. 5
Росен Иванов: България може да изпусне вълната с електромобилите

България пропусна вълната с автомобилостроенето, но може да изпусне и електромобилите. Това предупреждение отправи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Росен Иванов, управляващ партньор на Black Peak Capital.
Според него темата за привличането на чуждестранни инвестиции трябва да е независима от политическата обстановка и да е приоритет на абсолютно всяко правителство.

"Индустриалната политика не е нито лява, нито дясна, а политика за развитие. Наличието на качествени, експортно-ориентирани инвестиции с добавена стойност, са най-бързият път за икономическо развитие и увеличаване на конкурентоспособността в икономиката и съответно – на доходите. А това е важно, за да се решат и много фундаментални структурни промени в българската икономика, като регионалните различия или фактът, че голяма част от работната ръка е заета в сектори с ниска добавена стойност", обясни гостът. 

Според Росен Иванов привличането на качествени чуждестранни инвестиции е в основата на трансформацията на бедните икономики към развити такива. „Ирландия е една от най-богатите държави в Европа и света, благодарение на целенсочената политика по отношение на инвестициите. Същото се случи с Чехия, Словакия, които са сред светлите примери в Централна Европа“, обясни той.

По думите му страната ни не е конкурентна в няколко области.

"Първо – България няма цялостна стратегия за инвестиционен маркетинг. Ние не присъстваме в западните медии. Правят се отделни кампании, но няма политики за маркетинг на България. На второ място – техническата ни инфраструктура като индустриални зони не е на нужното ниво. Често идва инвеститор и ние обещаваме, че ще построим път. Но те не искат да чакат, а да започнат да речем до 6 месеца да строят. Индустриалните зони трябва да се развиват дори да няма конкретен инвеститор", каза Иванов.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
чакаме трансформърс.. след фонда на фондовете, ще се качваме на вълната със завода за заводи и там електричките ще се произвеждат една друга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 3 години
и аз това се чудя... кво е изпуснал, да започва да прави електрички, ето го полето, ето го Боко (все още е тук) и да почват със завода.... ама не, тоя го играе меринджей!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Само не рзабрах защо трябва България да я хване вълната?По икономически или политически причини?И ако я хване какво точно ще гарантира, че това ще означава каквото и да е развитие за страната ни? Защото тук по същество развитието е за корумпираната политическа класа, корумпираната съдебна система и корумпираните обществени служители на всички нива. Голяма предпоставка за "политики за развитие", няма що.Ако тук имаше поне малко правова държава и някакъв интелектуален капацитет VW нямаше да избере Турция пред България.Нито сред членовете на правителството, президентството и парламента щеше да има престъпници, чалгари, национални предатели или други подобни отрепкиии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Авеее, нали бяхме 1-ви в света по електрокари!Балканкар му викаха май.И Росенчо, дай ми 35 бона, аще добавя още и ще си взема електрокар.Ако искаш Тислъ - Тислъ! Нямаш грижи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
тоя светло зелен джендър да не се притеснява. България ше мине на електрокари, когато на запад тръгнат да си купуват нови. Втора ръка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още