IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Голямото предизвикателство пред ЕС: тандемът Тръмп-Джонсън

Американският президент има по-антиевропейски изказвания и от Путин, твърди политологът Калоян Методиев

08:28 | 02.08.19 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Архив Ройтерс

 

Европейският съюз се намира в поредната тежка ситуация – от едната страна е Русия, от другата страна - САЩ, които са настроени твърдо против ЕС. При това американският държавен глава Доналд Тръмп има по-антиевропейски изказвания от руския си колега Владимир Путин. Влияние над случващото се ще окаже и Борис Джонсън със своята антиевропейска реторика. Това мнение изказа Калоян Методиев, политилог, член на Стратегическия съвет към президента на България, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria

"Най-радостен от избора на Борис Джонсън беше президентът на САЩ Доналд Тръмп. Американският президент даде ясни сигнали, че при напускане на Великобритания от ЕС ще има търговско споразумение между Вашингтон и Лондон".

Двете държави ще подобряват отношенията си, като се планира подписване на споразумение за свободен достъп на американски стоки до британския пазар, заяви Методиев.

"Целта на Джонсън е Европейският съюз да отстъпи. Но той ще се изправи срещу френския президент Макрон, който има най-твърди позиции по отношение на Brexit".

Според него Шотландия ще се възползва от случая за иницииране на втори референдум за евентуално излизане на страната от Великобритания и оставане в Европейския съюз.

Всички очакват да разберат как ще се разреши проблемът с ирландската граница, коментира той.

„В момента сме в сферата на спекулации, обсъжда се твърда и мека граница, но никой не обяснява по какъв начин ще се обособи границата. Страхът от тероризма е много силен, тъй като очевидците на събитията от 70-те са живи".

Вижте целия разговор във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Valentin13
преди 4 години
донякъде съм съгласен с тебе, но Путин прави същото. иначе защо в Москва има 8 млн. мюсулмани, а според прогнозите до няколко години 40 % от руската армея ще е от мюсулмани?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 5 години
Да, най-антиевропейското изказване на Тръмп беше, че Европа трябва да внимава с нахлуващите в нея диви орди талибано-нигърски мигри !!! На управляващите Европа *** и *** все някой им е виновен - Вова, Доналд, ама те никога не са виновни - те: дето разсипаха Европа. Дори обвиняват нарочените за врагове в недемократичност и диктатурство - а не гледат себе си - например как бе турен на власт извратенецът макарон и как се разправяше той с френският народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Valentin13
преди 5 години
https://***.finanz.ru/novosti/aktsii/ssha-rasshirili-sankcii-protiv-rossii-1028411158ето за всички, които продължават да говорят, че Тръмп бил агент на Путин.Моя въпрос е - а какво прави Европейския съюз?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
"Само извънземните ще ни оправят, но по вероятно е ако ни посетят да ни заличат в името на доброто. "Тебе да.Украйна - нацисти.Обединена Европа (Без Англия и Швейцария дефакто!),под егидата на Хитлернапада СССР.Виж снимката, всеки гроб е цяло белоруско село:https://bgr.news-front.info/2019/08/01/zapomnete-tova-vseki-grob-e-tsyalo-selo/Обединена Европа подменя с миграция генетическият код на европейците.Т.е. това правил и Хитлер. 1:1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 8
korn
преди 5 години
Повторение на Втората Световна Война- САЩ, Русия и Великобритания срещу Европа. В ролята на Хитлер-нацистите Джонсон, Путин и Тръмп. В ролята на бореца против нацистите- демократична Европа. Украйна-новата Полша. 70 години по късно, човеците вместо да живеем в мир по между си и баланс с природата, и да се чудим към коя точка на вселената да изстреляме следващия космически кораб, се трепем и водим войни. Само извънземните ще ни оправят, но по вероятно е ако ни посетят да ни заличат в името на доброто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 14
Valentin13
преди 5 години
Европейския съюз е най-големия проблем за себе си. да си представим шахматен мач САЩ - Европа. от една страна Тръмпо от другата цялята купчина от многознайковци. щабът на Тръмп предлага и Тръмп решава определения ход. Европа на ход, и започват дебати и консенсуси, и гласувания докато се стигне до полезен ход. това е неравно състезание.Европа спешно трябва да се съгласи и да седне на преговори със САЩ и Британия и да се създаде блок на дем.окрациите. защото Китай няма да се предаде въобще и ще продължи да подкопава.за другия "велик шахматист" нищо няма да кажа - държавата му в пламъци, той отишъл да помага на ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още