IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мария Шишкова: Ще се търсят все повече мултифункционални кадри

Пазарът на труда върви към много по-квалифицирани роли

16:18 | 25.02.19 г. 2
Мария Шишкова: Ще се търсят все повече мултифункционални кадри

Има промяна в географията на пазара на труда у нас и тя е положителна за тези, които са готови да израснат и да инвестират в развитието си. С динамиката на технологичния прогрес ще се търсят все по-мултифункционални и приспособими към променящата се среда кадри. Това каза Мария ШишковаAIMS Human Capital, в предаването “Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

Да не работиш по специалността си, завършена в университета, доскоро се смяташе за недостиг. Развитието на технологиите обаче променя пейзажа на пазара на труда и в тази насока. Според Шишкова технологичното развитие би било заплаха за някои базови финансови професии, както и за служителите в кол центрове, тъй като предстои за работата да се търсят все по-технологични решения.

Променящата се среда ще има сериозно отражение дори върху лекарската професия, тъй като на базата на огромното количество данни, което събират, технологиите започват да правят много точни анализи”, посочи гостът.

Пазарът на труда вече отива към много по-квалифицирани роли и се търсят хора за много по-квалифицирани позиции. Като че ли пазарът избухна в ниските си нива – търсенето за т.нар. „сини якички“, хора в производството. И там се видя огромният недостиг, коментира Шишкова.

Тя посочи, че с развитието в глобален мащаб кадрите, които се търсят, са по-мултифункционални и могат бързо и лесно да променят своята квалификация.

В хоризонта на един човешки професионален живот човек ще си сменя специалностите и постоянно ще се надгражда заради промените в човешкото познание, в технологиите, в това, което предстои да се случи с идването на четвъртата индустриална революция“, обясни Шишкова.

По отношение на гъвкавостта на пазара на труда има какво да се желае, смята гостът.

Какви са тенденциите и прогнозите, които се очертават за пазара на труда у нас, вижте във видеото.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
redcretin
преди 5 години
Глупости на търкалета - ама какво друго от "специалист", работещ извън "специалността" си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още