IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доц. Александър Ганчев: Няма да има търговска война между ЕС и САЩ

Ще бъдат пренаписани правилата за световната търговия, заяви икономистът

10:26 | 26.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Вчерашната среща между Доналд Тръмп и Жан-Клод Юнкер е безспорен успех за Европа, Европейския съюз (ЕС) и Доналд Тръмп. Най-силният сигнал, излъчен от нея, бе, че търговската война, която стоеше на хоризонта, няма да се случи. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Александър Ганчев, преподавател в Стопанска академия "Димитър Ценов". 



Другото важно послание е, че двамата лидери се разбраха да освободят търговията между Европа и САЩ, заяви той в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„ЕС много силно субсидира земеделското производство. Една от договорките, постигнати вчера, е за борбата с недобрите търговски практики. Двамата лидери постигнаха съгласие да се борят с това. Това означава реформиране и пренаписване на правилата на световната търговия. Двамата изявиха желание да реформират и Световната търговска организация (СТО). Което значи, че може би влизаме в нова ера на международната търговия“.

„Очаквам позитивно развитие на търговията между двата континента, но ще трябва да изчакаме конкретните преговори, защото засега имаме само заявена политическа воля“, обясни икономистът.

Той каза, че, ако анализираме търговията между ЕС и САЩ, търговията с автомобили и части за тях заема най-голям дял. По думите му неслучайно американският президент бе предвидил този сектор и неслучайно планираните мита биха ударили най-много Германия. Според доц. Ганчев след срещата във Вашнингтон няма да има такива мита.

„Америка спечели много сериозен съюзник в търговската война с Китай. САЩ и Европа формират около 50% от световният брутен продукт. Това означава, че Китай не може да не се съобрази с постигнатото между Европа и САЩ“.

Той обясни още, че това, което направи Европа, съгласявайки се на вчерашната сделка, е геостратегически избор, защото по този начин заявява, че изборът за нея е САЩ. Но остава отворен и пътят за сключване на споразумение с Китай.

„Според мен Европа зави и потвърди принадлежността си към Запада“, каза Александър Ганчев.

Вижте още тук.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още