Регламентът на Европейския съюз за новите храни 2015/2283, който действа от началото на 2018 г., ще улесни индустрията, каза пред Bloomberg TV Bulgaria Лука Бучини - собственик и управляващ директор на Hylobates Consulting, както и консултант и експерт по рискове на храните технологии.
В предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова той коментира, че регламентът определя като нова храна продуктите, които не са ползвани за човешка консумация в Европейския съюз преди 15 май 1997 г. Такива са например семената чиа или различни видове гъби, които не виреят в европейските страни.
Като примери за нови храни той посочи още продукти от микроорганизми или такива, при производството на които са използвани иновативни технологии.
По думите му новият регламент цели да уеднакви правилата в Европа, да се дава централизирана оценка от Еврокомисията и органите за безопасност на храните и сроковете за регистрация да бъдат съкратени. Ще последват обаче много нови тестове на храни.
Лука Бучини заяви, че от потребителите като цяло зависи дали на европейския пазар ще навлязат храните от насекоми.