IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България трябва да провежда дигитална икономика, твърди експерт

Агенцията за инвестиции да мине на директно подчинение към премиера, поиска вицепрезидентът на AmCham Венислав Йотов

11:51 | 11.07.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
България трябва да провежда дигитална икономика, твърди експерт

"България  трябва да открие конкурентните предимства, които ще са водещи в икономиката през следващите 15-20 години. Това е отразено в Бялата книга на Американската търговска камара в България (AmCham) и ние призоваваме правителството и политиците да се замислят за провеждане на дигиталната икономика". Това заяви вицепрезидентът на Американската търговска камара в България (AmCham) Венислав Йотов в ефира на "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Експертът напомни, че вече има много американски инвеститори и местни компании, които се занимават с реализация на дигитализацията, но „трябва да го изведем като приоритет“. „Задача на държавата е да задържа инвеститорите в България, каза той.

Йотов обяви искането на бизнеса, отразено в Бялата книга на AmCham, Агенцията за инвестиции да отиде на директно подчинение на министър-председателя, и да наблюдава всички бизнес процеси, защото само така според него може да се постигне ръст на икономиката.

“Светът е свързан. Има опити големите бизнесмодели да бъдат спрени в Европа и в Америка, като споделената икономика", коментира Йотов и като пример посочи компанията Uber.

Той е категоричен, че трябва да бъдат защитени потребителите и да има регулации, които да се спазват.

Йотов е на мнение, че американската икономика в момента е в много добра форма. Това според него се дължи на факта, че след изборите консерваторите държат и законодателната и изпълнителната власт.

По думите му „не се очакват катаклизми, които да я насочат към неблагоприятна посока.

„Няма изгледи да се промени фундаментът, прогнозира специалистът, който е убеден, че очакванията са „бизнесът да върви нагоре“. Според него президентът Доналд Тръмп е прагматичен човек и променя поведението си.

„Европа ще остане най-важният партньор на САЩ, най-малкото, защото от развитите държави Европейският съюз е най-големият блок по численост на населението", е мнението на експерта.

Той е сигурен, че връзките между САЩ и Европа са много силни и няма как да бъдат промени за кратък период от време.

“Голяма част от развойните центрове на големите американски компании са в Европа. Същото важи и за центровете на големите европейски компании в САЩ, обясни Йотов. Той посочи, че независимостта на европейските държави може да се гарантира най-добре от ЕС.

"Въпреки грешките по пътя като Brexit, въпреки недобрата комуникация с гражданите си, европейските държави трябва да надграждат това, което е постигнато", убеден е вицепрезидентът на Американската търговска камара в България.

Той е категоричен, че политиците ще бъдат доста прагматични въпреки различията си как да се развива светът, визирайки Парижкото споразумение за климатичните промени.

Какво гледат инвеститорите като бизнес среда, за да се позиционират в България?

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 7 години
...които се занимават с реализация на дигитализациятамоля експерта да ми преведе горното ! :):) мунчото знае ли че по качество на интернет услугата сме преди сащ и западна европа от поне 15 години !!!Експерт да си в днешно време, тоест да не отбираш от нищо, но да можеш да говориш много и убедително на масите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
ss_sgp
преди 7 години
България трябва да произвежда българи, твърдя без да съм експерт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още