IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Димо Стефанов: Относително стабилната цена на златото говори за стабилно търсене

Волатилността на златото не идва от златото като актив, а от волатилността на долара, коментира анализаторът от Tavex

14:13 | 05.06.17 г.
Димо Стефанов: Относително стабилната цена на златото говори за стабилно търсене

Фактът, че цената на златото стои на относително стабилни нива, означава, че имаме стабилно търсене. Това заяви Димо Стефанов, анализатор в Tavex, в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria.

След изборите в САЩ цената на златото падна рязко надолу, с около 15% в края на миналата година. Освен това Фед понижи лихвата, което допринесе за разпродаване и на хартиения пазар, и при ETF-ите, които са двата най-големи пазара, които влияят на златото. Към тях добавяме и Китай и Индия. ​

"До март цената растеше, когато имаше спекулации, че Фед ще повиши лихвата повече пъти, отколкото се очакваше от пазара. Имаше отново лек спад в цената на златото. След заседанието стана ясно, че това няма да бъде така. Март беше много волатилен, защото имаше спад, а след това връщане на приблизително същите нива. Оттогава насам наблюдаваме постепенно покачване на пазара", коментира Стефанов.

"В началото на годината винаги има по-голямо търсене на злато в Индия и Китай. Волатилността на златото не идва от златото като актив, а от волатилността на долара", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още