IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръстът в туризма минава през преодоляване на проблема с кадрите, твърди експерт

Недостигът на квалифициран персонал в сектора създава затруднения вече 25 години, каза Димитър Тадаръков

16:54 | 30.05.17 г.
Ръстът в туризма минава през преодоляване на проблема с кадрите, твърди експерт

Туристическият бранш през миналата година се радваше на добър туристически поток, който може да се повтори и през тази. Това обаче може да се случи само, ако преодолеем проблемът с кадрите, каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Димитър Тадаръков, член на катедра „Икономика на туризма” в Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

Той припомни, че недостигът на квалифициран персонал в сферата на туризма създава затруднения вече 25 години.

Успехът от 2016 г. се дължи не толкова заради откриването на нови пазари, колкото на факта, че България отново успя да привлече регулярните туристи, които обичат страната ни и българското Черноморие. 

„Липсата на кадри и недалновидното ръководство на всички правителства през последните 25 години все повече намаляваха приема на студенти в специалност „Туризъм“, като дори бяха закрити много от професионалните училища“, добави Тадаръков.

По думите му това е довело до парадокс, който достигна кулминационната си точка с искането на бранша да поканим хора от Украйна, Молдова и съседни страни, които да бъдат обслужващ персонал в България.

„Искаме едни чужденци да правят първият, директен допир с нашите гости. Това е немислимо“, категоричен е той.

Вижте още във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още