IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Томас ван Оорстхот: Холандия е най-големият инвеститор в България

Холандският посланик у нас определи двустранните отношения между България и Холандия като много силни

22:45 | 11.04.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Холандия е най-големият инвеститор в България, изпреварвайки страни като Австрия и Германия. Това заяви в интервю по Bloomberg TV Bulgaria посланикът на Холандия у нас Томас ван Оорстхот.

"Радваме се, че сме отгоре в класацията.Това е добър сигнал", коментира той, позовавайки се на данни на Българската народна банка (БНБ). От друга страна той изрази желание да види повече холандски компании, които инвестират в България - нови компании, които идват в България и създават работни места. "Не мисля, че се случва достатъчно, за жалост. Имаме няколко мултинационални компании тук, които се справят добре. Имаме също и малки компании. Но тези от средния клас – производителите – все още не са достатъчно", обясни той. 

Според него това е така, защото няма достатъчно доверие в законите и в правосъдната система. "Ето защо постоянно настояваме за съдебни реформи, за съдебна система, на която може да се разчита. Това е много важно за чуждите инвестиции. Има още необходми реформи и се надяваме, че България ще има стабилно правителство, което настоява за съдебни реформи. Добре известно е какво трябва да се направи и трябва да се приложат всички препоръки, които са направени. Има тясна връзка между икономическото развитие и съдебните реформи. Без съд, на който можеш да се довериш, е много трудно да привлечеш честни чужди инвеститори. България има нужда от това“, коментира дипломатът.

Той определи двустранните отношения между България и Холандия като много силни. "Ще работим и много близо по времето на председателството на ЕС. Бяхме впечатлени от конструктивния подход на България по време на нашето председателство. Харесвахме твърдата позиция на страната, защитавайки собствените си интереси. Това е ясен сигнал за идващото председателство на страната догодина. Важно е да видим страната като сигурен европейски партньор. Важно е да отбележим, че всички страни трябва да са солидарни с предизвикателствата, които среща България. Ние правим същото – ако имаме проблем, търсим солидарност от ЕС. Важно е да покажем тази солидарност и в двустранните отношения в рамките на ЕС. Мое желание е да привлечем повече компании в България, така че да спечелите от икономическия растеж, който виждаме в Холадния“, каза още той.

Правната система – основна пречка за Шенген

„Това е друг въпрос, знаем, че три страни блокираха присъединяването към Шенген – това бяха Франция, Германия и Холандия. Причината е, че ако премахнем граничните проверки – трябва да си вярваме. А доверието зависи от силата на законите, да вярваме на правните си системи. И както беше договорено, когато България се присъедини към ЕС, има редица нарушения при спазването на законите, в борбата с корупцията. Нивото на корупцията е много високо. Това означава, че не вярваме на правната система. Това беше причината да не премахнем граничния контрол, защото корупцията ще влезе в ЕС. Трябва ни невъзвратим прогрес при борбата с корупцията и организираната престъпност и веднага щом видим стабилен процес на реформи, тогава ще помислим за премахване на граничния контрол и пълен достъп до Шенген“, каза Оорстхот.

Можете да видите цялото интервю във видеото: 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 3
cokrat1
преди 7 години
Холандия номер едно инвеститор...берекет версин такива инвеститори...споко...инвестициите на Лукойл от няколко милиарда лева минават през Холандия....така, че ...много мерси от такива инвеститори!!! Чисто формално е така...но по същество не струват такивата холандски инвееститори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 10
abdul
преди 7 години
Много им се ще на ЕС да командват тука, само че няма да им се получи скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
takiteasy
преди 7 години
Е то тази съдебна реформа е разковничето от години насам. Много години слушам нашите политици само да овъртат около нея. Явно на цели кръгове в БГ не им е изгодна. Съдебната реформа трябва да е основната цел и тема на предизборни обещания и следизборни действия! Останалото е просто прах в очите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
Спящият бик
преди 7 години
Казано пределно ясно. Никой не може да се прави, че не е разбрал. Не само противодействието, но и бездействието в съдебната реформа е саботаж на интегрирането ни в Европа! Еднозначно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
stanislavr
преди 7 години
Страхотна статия! Само дето Холандия няма посланик в България. Има Кралство Нидерландия. Така ли е, баламурнигберг България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
red6
преди 7 години
Значи всеки от ЕС споменава винаги за съдебните реформи и надеждна съдебна система. Не знам всички ли са такива ***, че не се размърдват поне малко от кумова срама...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още