IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси изпратиха седмицата с леки ръстове

Фондовият пазар се опитва бързо да смели ястребовите тонове на Федералния резерв, коментира анализатор

14:33 | 16.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Водещите азиатски индекси изпратиха последния търговски ден на седмицата с леки ръстове, предава CNBC.

„Фондовият пазар се опитва бързо да смели ястребовите тонове на Федералния резерв и се опитва да гледа напред“, описа общите настроения в региона пазарният анализатор на CMC Markets Маргарет Янг. Според Янг пазарите ще осмислят подобряващите се перспективи за икономиката на САЩ и промените, които може да донесе новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп.

В Тoкио водещият японски бенчмарк Nikkei 225 се повиши с 0,7 на сто до 19 401 пункта. За нарастването до едногодишен връх на индекса допринесоха предимно финансовите компании и по-слабата йена. По-слабата валута обикновено подкрепя износителите, които повишават печалбата си, след като по-голямата част от продажбите се осъществява в долари.

Акциите на Nintendo се сринаха с 4,24 на сто до 26 405 йени за акция. За седмицата спадът е от 10,8 на сто. Инвеститорите са разочаровани от дебюта на "Super Mario Run" за мобилни устройства. Заглавието е първата игра на японския производител за iOS.

В Китай Shanghai Composite приключи сесията с ръст от 0,2 на сто до 3124 пункта. В Хонконг Hang Seng остана почти без промяна, след като основният индекс на китайската особена икономическа зона се срина в четвъртък с 1,84% заради решението на местната централна банка да повиши основните лихви. Обикновено тя следва неотлъчно решенията на Фед.

В Корея Kospi приключи сесията с ръст от 0,27 на сто до 2 042,24 пункта.

В Австралия ASX 200 се понижи леко с 0,1 на сто до 5 532,9 пункта. По-големите златодобивни компании приключиха търговията с понижения. Акциите на Newcrest Mining се сринаха с 4,72 на сто до 16,75 австралийски долара, книжата на Evolution Mining са надолу с 8,26 на сто до 1,61 австралийски долара, а тези на Alacer Gold се обезцениха с 1,3 на сто до 1,905 австралийски долара.

„Седмицата на азиатските пазари беше доминирана от Dow Jones, както и от долара, който се изстреля нагоре. Разпродажбата на азиатските валути продължава, което помогна на износителите в Япония“. Това каза пазарният анализатор Ришаад Саламат от Bloomberg Хонконг в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Йоанна Николова.

„Разпродажбите вчера като реакция на решението на ФЕД са преувеличени“, заяви главният трейдър на Haitong Андрю Съливън, цитиран от DPA.

Вижте целия коментар на Ришаад Саламат от Bloomberg Хонконг във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още