IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Членство на България в еврозоната не може да попречи на развитието на страната

Институциите на ЕС трябва да имат по-ясни правила за критериите за влизането във ERM, смята доц. Виктор Йоцов

14:38 | 09.12.16 г. 3
<p>
	Виктор Йоцов. Кадър: <em>Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Виктор Йоцов. Кадър: Bloomberg TV Bulgaria

Влизането на България в еврозоната не може, нито да попречи на развитието на България, нито да й навреди, но има репутационен ефект. Това каза доц. Виктор Йоцов от катедра "Финанси" в УНСС в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Според експерта е необходимо институциите на ЕС да имат по-ясни правила как и какви са критериите за влизането във ERM, за да се присъединим към валутния съюз.

Виждаме, че има държави, които три седмици след влизането си в ЕС влизат в еврозоната, а ние вече 10 години не можем да направим тази крачка. Причините не са съвсем ясни, посочи Йоцов.

Твърди се, че проблемите около приемането на България и Румъния в еврозоната не се коренят на местно ниво, а в Полша, защото ако се изяснят правилата и тя може да поиска да се присъедини, изпълнявайки изискванията, към монетарния съюз и "нещата ще стават по-сложни, защото това е голяма икономика с тежест", заяви гостът. 

По негови думи ние сме една от дисциплинираните икономики на Европа, което се вижда, както от финансовото ни състояние, така и от бюджета и от банковата ни система. Освен това България е малка икономика и проблемите ни в никакъв случай не биха създали сътресения в еврозонат.

България отдавна е заявила своето желание за влизане в еврозоната, но ние имаме синдрома "силно да любя и мразя" и поляризираме отношението си към еврото, обясни Йоцов.

"От една страна мислим, че влизайки в еврозоната, това ще ни реши проблемите, а другото е - това е страшно, губим суверените, има опасност да станем като Гърция и Кипър. Истината е някъде по средата. Това не е нищо повече от паричен съюз и в него има държави, които се развиват добре и такива, които не го правят”, коментира Йоцов.

Още от разговора вижте във видеото


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
redcretin
преди 7 години
Спомни си 96та и 97ма и ще видиш. Оставиш ли БНБ да печата пари, пак ще почне дивия обир. Отдавна има борд и реално сега е по-скъпо отколкото с приемане на еврото. Опасността е (както в Италия и Германия) да се изчисти скрита натрупана инфлация - тогава има шоково поскъпване. Но в България вече е достатъчно скъпо, не мисля че изобщо ще има подобен проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 6
bigi
преди 7 години
Преди да ни зарибяват за еврото,да ни обяснят за ползите от него. Защото аз не виждам никакви такива. Освен за банкерите. Но това мен не ме топли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 12
watergateory
преди 7 години
В страните, които приеха еврото, хората обедняха почти двойно. За справка - Гемрания и Франция. Цените порастнаха с минимум 50%, докато заплатите ако въобще имаше увеличение, то е било в рамките на 10-15%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още