IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Експерти: Борбата с корупцията ще забуксува заради политическата нестабилност

Има опасност голяма част от положените досега усилия срещу корупцията и сивата икономика да се преустановят

10:14 | 18.11.16 г.
Експерти: Борбата с корупцията ще забуксува заради политическата нестабилност

Политическата нестабилност е стъпка назад в борбата срещу корупцията. Около това мнение се обединиха Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията и Милена Ангелова от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Ситуацията в България е изключително тревожна, тъй като проучванията сочат, че е налице ясна зависимост между нивата на корупция и изборния цикъл, каза Марков.

По думите му периодът сега е доста притеснителен, защото за разлика от предишни пъти ще бъде доста по-дълъг.

Винаги преди избори има завишаване на нивата на корупция и след това със стъпването на власт на новото правителство виждаме рязко спадане, което се дължи както на началния тласък на антикорупционните реформи, така и на все още неориентираната администрация, изрази позицията си той.

Според Милена Ангелова от АИКБ има опасност голяма част от положените досега усилия за борба срещу корупцията и сивата икономика да се преустановят в периода, в който ще има служебно правителство и когато няма да има действащ парламент.

Ангелова изрази притеснения за нарушаване на тенденцията на икономически растеж на страната, който беше потвърден от ЕК преди дни. 

По думите й от 2010 до 2015 г. се наблюдава изсветляване на икономиката в резултат на усилията на държавата и социалните партньори, но за да има истинска промяна, са необходими устойчивост, ясни и предвидим сигнали от страна на политическата система. "Действително има напредък в някои реформи и е по-добре да продължим с тях", посочи тя. 

Според Марков Законът срещу корупцията ще претърпи неуспех и във втория си вариант заради краткия срок до края на мандата на това Народно събрание и вътрешното противопоставяне между партиите. 

По думите му разместването на политическите пластове в страната може да се окаже контрапродуктивно при борбата срещу корупцията, защото ще се търсят бързи резултати, а мерките са необмислени и не стъпват на здрав анализ.

Още от разговора може да гледате в Bloomberg TV Bulgaria.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 09.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още