IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската индустрия зацикля

Призивите за нови мерки на правителството и централната банка ще стават все по-шумни, смята анализатор

15:45 | 31.10.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Слаби данни от индустрията и от търговията на дребно поставят за пореден път Японската централна банка (ЯЦБ) под цугцванг (от немски „цуг" - ход и „цванг" – задължение – задължение за действие).

Промишленото производство в Япония е останало без промяна през септември спрямо предходния месец, съобщи правителството. Анкетирани от Bloomberg анализатори очакваха увеличение от 1 процент след нарастването на показателя с 1,5 на сто през август. 

Именно изненадващата стагнация в индустриалното производство може да бъде важна тема по време на започващото в понеделник двудневно заседание на ЯЦБ. Данните може да са доказателство за това колко е трудно да бъде насърчена икономиката на страната. След две седмици властите ще предоставят данни за ръста на брутния вътрешен продукт за третото тримесечие на 2016 г.

Един от големите проблеми за Япония през изминалите месеци е силната йена. Въпреки усилията на централната банка за обезценяване местната валута е увеличила стойността си спрямо американския долар с 15 на сто от началото на годината досега. Това упражнява натиск над важната за Япония експортна индустрия, а с това и над готовността за инвестиции на компаниите.

По-добри са представените днес данни за потребителските разходи. Така например основните разходи на домакинствата в Япония, сериозна референтна стойност за приноса на частното потребление към икономическото производство, се увеличават сериозно през септември. За цялото трето тримесечие обаче няма ръст, а отстъпление с около 1,1% от предходното тримесечие. Тази слабост е в противоречие с нарастването на реалните заплати и повишаването на доверието на потребителите и очевидно отразява неблагоприятните климатични условия през летните месеци, коментира DPA.

Експерти като икономиста на Mizuho Тору Суехиро очакват на този фон слаби данни и за БВП. „Няма област, която да насърчава дългосрочно конюнктурата“, казва той. Затова и призивите за нови мерки на правителството и централната банка ще стават все по-шумни, добавя Суехиро.   

Още по темата вижте в материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Варяг
преди 7 години
Тия що не вземат да спретнат една парична реформа,1нова йена за 250 стариза 1долар?Решават си проблема за 20г напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още