IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Схема на поръчки "час напред" ще оживи търговията на енергийната борса

Постигнатата цена в първата сесия на борсата не е крайната, предупреди енергиен експерт

16:22 | 20.01.16 г. 1
Схема на поръчки "час напред" ще оживи търговията на енергийната борса

За да окаже влияние постигнатата на енергийната борса цена на тока, поне 5% от потребяваната енергия трябва да се търгува през борсата. А за да има такъв голям интерес обаче е нужна промяна в схемата, по която функционира търговията.

Това мнение изказа енергийният експерт Светослав Димитров пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той беше категоричен, че когато борсата заработи по механизма "час напред", а не както е в момента - "ден напред", ще има стимул за повече производители, сред които например и ВЕИ мощностите. Така ще бъде постигана и по-реална цена.

Експертът предупреди, че постигнатата в първия борсов ден средна цена от 44,05 лева за мегаватчас не е крайната цена на електроенергията. Към нея трябва да бъдат добавени няколко такси - за участие на борсата, за пренос и достъп, "Задължение към обществото", както и търговската надценка.

"Така че това не е крайната цена на електроенергията, но е показателно за нивата, които ще бъдат в началото. Когато обемите станат по-големи - ще има и по-големи разлики от тези цени", допълни още Димитров.

Купувачите на електроенергия на енергийната борса в момента са основно търговци, но и големите потребители могат да се регистрират и да купуват директно от борсата. Процедурата не е сложна, увери още Димитров. Той очаква на пазара освен ТЕЦ "Марица Изток" 2 и АЕЦ "Козлодуй" да излязат и още производители, сред които и големи индустриални предприятия.

Какво каза още енергийният експерт за механизма на търговията на енергийната борса можете да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
''Димитров очаква на пазара освен ТЕЦ "Марица Изток" 2 и АЕЦ "Козлодуй" да излязат и още производители, сред които и големи индустриални предприятия'' Може ТЕЦ 1 и 3 да излезат и ВЕТ-тата като им свършат договорите с държавата да им изкупува тока Да плача ли или да се смея ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още