IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в повечето големи китайски градове поскъпват през септември

Цените на имотите растат, подпомогнати от правителствените мерки, но вероятно ефектът им утихва, смята експерт

13:04 | 23.10.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Жилищата в повече от половината от 70-те най-големи града в Китай, наблюдавани от правителството на страната, поскъпват през септември на месечна база. Това е първото повишаване на цените на имотите за период от седемнадесет месеца и е в резултат от намаляването на ограниченията за покупката на жилища и понижението на лихвените проценти, предава Bloomberg.

Цените на новите жилища се повишават в 39 града, докато месец по-рано поскъпване имаше в 35 от тях, сочат данните на Националното статистическо бюро на Китай, публикувани днес. В същото време цените на жилищата бележат спад в 21 от градовете. За сравнение, през август в 25 от населените места беше отчетено поевтиняване на имотите.

Възстановяването в ценовото равнище през миналия месец е подкрепено от снижаването на лихвените проценти, което започна през миналия ноември, и намаляването на ограниченията пред собствеността. С тези действия правителството на Поднебесната империя се опитва да се справи с най-слабия ръст на икономиката на страната от 2009 г. насам.

За да продължи с подпомагането на ръста в по-слабо развитите региони, Китай намали изискванията за първоначалния депозит за купувачите на първо жилище в тези части на страната за пръв път от пет години. Ходът беше направен на 30-ти септември и е опит за съживяване на инвестициите в имоти, които се отразяват негативно върху икономическия растеж.

„Цените в повечето от второстепенните градове преодоляха спадовете миналия месец, след като политиките за насърчаване на пазара започват да дават ефект ", казва Бай Янюн,  директор на изследванията в SouFun Holdings Ltd., преди публикуването на данните. "Въпреки това е малко вероятно да видим повишение в цените във всичките 70 града през следващата година. Все още има големи запаси в градовете, в групата на третите и четвъртите по големина населени места“, допълва той.

Цените на новите жилища в южния бизнес център Шънджън се покачват с 4% на месечна база през септември, което е по-бавно от ръста от 5,1%, който записаха през август. Шанхай изостава от  Шенджен  с ръст в цените от 1,6%  и така заема второто място по темп на прираст в страната. Поскъпването на имотите  във финансовия център на Китай е  подкрепено от решението на градската управа от този месец да спре търговете със земя в опит да овладее пазара.

В Пекин цените на жилищата се покачват с 0,9%, за да запишат по-слаб темп на ръст от предходния месец. Същевременно имотите в Гуангжоу поскъпват с 1,4% на месечна база, което е повече от отчетеното през август.

В национален мащаб ръстът на цените отслабва, въпреки че в най-големите градове тенденцията се смекчава. Силните продажби в периода май-август, които последваха след облекчаването на правилата за продажбите през март, помогнаха за по-голямо търсене, което според някои анализатори е трудно да се поддържа.

„Хората, които не си купиха имот по време на забавянето на пазара през миналата година, навлязоха след като властите намалиха прага на собственост през март и това накара цените в големите градове да скочат рязко “, посочва Янюн.

Китай не включи най-големите градове като Шънджън, Пекин и Шанхай, когато на 30-ти септември намали депозита за покупка на първо жилище в опит да подкрепи пазара.

Някои анализатори не са убедени, че правителствените стимули са достатъчни, за да се съживи растежа. Инвестициите в  имоти са нараснали със само 2,6% през първите девет месеца на 2015 г. спрямо същия период на миналата година.

„Ефектът от  мерките утихва “, посочва Нин Джинбиен, анализатор, занимаващ се с имоти в China International Capital. „Това, което правителството прави, е да предотврати прекалено рязкото спадане на инвестициите и да омекоти внезапното забавяне. Стимулирането на пазара на имоти с надеждата да се съживи икономическият растеж не е прагматична цел “, допълва той.

В същото време продажбата на къщи за целия Китай записва увеличение от 16% на годишна база, показват изчисленията на Bloomberg на база данните на китайската статистика.  Запасите от непродадени нови жилища се покачват с 13% до 425 млн. кв. м. към края на септември.

На годишна база цените на жилищата се увеличават в 12 града през септември, докато през август броят им беше девет. Жилищата в Шънджън поскъпват с 38%, което е най-бързият темп, измерен на годишна база, от 2011 г. насам, когато статистиката промени начина на изчисляване на данните.

Средната цена в 70-те града се покачва с 2% през септември в сравнение с август, отчитайки ръст за пети пореден месец, сочат още изчисленията на Bloomberg.  Цените на вече съществуващите жилища са се повишили в 39 града в сравнение с 43 града през август. Те се понижават в 18 града и остават без промяна в 13. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
iivanoff
преди 8 години
ясно пише "подпомогнати от правителствените мерки"!изтървана е само думичката "временни", но пък ще се загуби необходимия ефект от засилване вярата на маймунакис :))а ако маймунакис спре да вярва, ще се усети :)))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още