IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарите в Европа ликуват

Инвеститорите на Стария континент са обнадеждени относно възможното спасение на Гърция, като индексите на водещите борси отчетоха резки повишения в петък

20:21 | 10.07.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Пазарите в Европа ликуват в петък. Инвеститорите на Стария континент са обнадеждени относно възможното спасение на Гърция, като индексите на водещите борси отчетоха резки повишения в петък, отбелязва CNBC.

Широкият индекс Stoxx 600 записа ръст от 2% за деня и от 1,5% за седмицата до 388,80 пункта. Лондонският индекс FTSE 100 днес прибави 1,4% към стойността си до 6 673,38 пункта. В Германия DAX 30 спечели 2,9% до 11 315,63 пункта.

Френският бенчмарк САС 40 днес е нагоре с 3% до 4 903,07 пункта. Водещият испански индекс IBEX 35 се повиши с 3,08% до 11 036,10 пункта.

Борсата и банките в Гърция остават затворени. Същевременно Атина поиска 53,5 млрд. евро като част от нова спасителна програма, след като представи нови реформи към своите кредитори. В момента управляващите в Атина гласуват плана, а в неделя това трябва да направи и Еврогрупата.

На корпоративния фронт акциите на банките се оказаха най-големите печеливши, след като изтриха значителна част от стойността си в началото на седмицата заради опасенията от експозиции към Гърция.

Френската BNP Paribas увеличи капитализацията си с 4%, а Banca Monte dei Paschi di Siena изведе печелившите в индекса Stoxx 600, след като книжата на италианската банка поскъпнаха с 8 на сто.

Книжата на автомобилните производители също привлякоха инвеститорското внимание. Акциите на Peugeot Citroen и Renault поскъпнаха с 3,8% и 3%, съответно, след като бразилското правителство съобщи, че планира да увеличи вноса на леки автомобили.

Германската софтуерна компания United Internet прибави 6,4% към цената на акциите си, след като придоби полската хостинг компания Home.pl.

Книжата на IAG поскъпнаха с 3,2 на сто, след като Ryanair се съгласи да й продаде дела си от 29,8% в Aer Lingus.

Повече за сделката можете да научите от видеото на Bloomberg

Още видеа гледайте в сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 37 rate down comment 1
Дон Карлос
преди 9 години
Има нещо сбъркано в мисленето на т.н. инвеститори. Откакто светът се намира в криза и тя наистина е глобална, всички индекси, които би трябвало малко или много да отразяват моментното икономическо състояние на съответната страна, растат лавинообразно и бележат нови исторически върхове. Дори не е нужно да се връщаме много назад, за да се убедим в това. Достатъчно е да проследим какво се случва по време на най-новото издание на гръцката криза. При всяка незначително "позитивна" новина, като например, че фалитът на Гърция се отлага с цяла седмица, пазарите се скъсват да ликуват и индексите хвърчат в небесата. И това се отнася за всички - европейски, американски, британски, японски и пр. индекси. Това безумие не може да се нарече по друг начин освен надуване на балони. И понеже не е никак трудно инвеститорите да бъдат водени за носа, нали се досещате какви печалби извличат от това определени кръгове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 42 rate down comment 5
ing5rov
преди 9 години
не ти ли харесва...аз съм пролетарий , ако се сещаш какво значи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 37 rate down comment 4
lilivan
преди 9 години
ing5rov,я си махни тоя чук, дето си го нарамил (защо ли ти е?)че да не ти се стовари на главата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 41 rate down comment 6
ing5rov
преди 9 години
Следва да очакваме съответното повишение на кредитния рейтинг на Гърция от чикиджийските агенции Мъдис , Хич и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 9
lilivan
преди 9 години
Виждате ли колко важно е Гърция да остане в ЕЗ?- това е доказанелството, че го искат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 54 rate down comment 3
ing5rov
преди 9 години
Ликуват! *** и заглавието...те май точно преди Лемън Брадърс пак ликуваха...доколкото си спомням.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още