IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се озова на ново 5,5-годишно дъно*

Брентът слезе под 54 долара за барел, а суровият петрол - под 51 долара

16:54 | 05.01.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът се озова на ново 5,5-годишно дъно*

Нови разпродажби за петрола на двата бряга на Атлантическия океан, пише Financial Times. Опасенията за свръхпредлагането на фона на слабото търсене натежаха на петролните пазари. По-скъпият американски долар също допълва картинката.

Фючърсите върху брента с доставка през февруари поевтиняват с 2,48 долара, или с 4,39%, до 53,94 долара в ранната търговия на Wall Street, което е ново 5,5-годишно дъно*.

Графика: Investing.com

Контрактите върху американския суров петрол WTI губят 3,62% до 50,78 долара. За последно такива цени имаше през май 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 1
nesduhan_trader
преди 9 години
Тези 2 графики и 3 изречения, дори не успяват да щрихират отгоре, отгоре картината. Това, че цената се определя от търсенето и предлагането го знаем всички от 3-ти клас. Въпроса е, кои са факторите които ги определят. Би следвало да вземете предвид: Конкуренцията на шистовите компании. Факта, че Америка вече е третия по големина производител в света, което логично намалява вноса на суровината. Данните за спада на индустриалното производство в Китай. Песимистичните очаквания за растежа на икономиката в световен план. Алтернативните енергоизточници. Повишената енергийна ефективност. Екологичните такси и други финансови утежнения. Поскъпването на долара влияе, но обяснението куца. Поведението на ОПЕК е следствие от спада. Липсата на ограничение в добива не е причина за падането на цената, то е отказ, за сега, от вземане на мерки за стабилизацията й. Тези и други аспекти на проблема (няма място), логично свързани и обяснени, биха създали и желания текст. Всичко хубаво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 8
крас
преди 9 години
Наистина ли не се осъзнава,че инвестиция като шистите може да е ГУБЕЩА при цена на петрола по ниска от 70 $ за барел??Познайте какви пари са загробени в тези шисти?НАД ЕДИН ТРИЛЬОН ДОЛАРА!Нали се сещате, че тези раздадени на американските компании кредити са балон който гърми при цени на петрола стигащи да 55 $ за барел?!Нали знаете, че тези кредити са пакетирани в АМЕРИКАНСКИТЕ ИНВЕСТИЦИОННИ БАНКИ с висок кредитен рейтинг ААА и изкупени от ОБЛИГАЦИОНЕРИ надяващи се на техният нисък кредитен риск!Не се ли сещате какво се случва с АМЕРИКАНСКИТЕ КОМПАНИИ които при тези цени на петрола НЯМА ДА СА В СЪСТОЯНИЕ ДА ИЗПЛАЩАТ НА ОБЛИГАЦИОНЕРИТЕ?Наблюдавайте внимателно състоянието на Chevron и Exxon Mobil."Започваме нова година с известно безпокойство. Трудно е акциите да придобият сцепление, когато някой от класовете активи е в състояние на свободно падане", каза Арт Хоган стратег в Wunderlich Securities.НАПРОЛЕТ БЕЗПОКОЙСТВОТО ВИ ЩЕ Е ПАНИКА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 9 години
в бг ако ще и петрола да е 4 долара барела пак ше си е 2.50 и лукоила пак ше цирика 4е работат на загуба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 2
vembata
преди 9 години
"5,5-годишно дъно" Май трябва да падне на 50 годишно дъно за да е под 2лв. в България...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 16
крас
преди 9 години
ПРЕДСКАЗАНИЯТА МИ СЕ СБЪДВАТ!Както съм писал и преди Русия и Иран с УВЕЛИЧЕНИЯТ износ на петрол ще предизвикат СРИВ на американските ФИНАНСОВИ ПАЗАРИ вложили над един трильон долара в ИНВЕСТИЦИИ НА ШИСТОВИ ВЪГЛЕВОДОРОДИ!!Във ФИНАНСОВАТА храносмлателната верига ще го отнесат ОБЛИГАЦИОНЕРИТЕ закупили пакети ипотечни облигации издадени от ИНВЕСТИЦИОННИ БАНКИ които са гаранти по ипотеки свързани с тези нови технологии за добив на шистови горива!ШИСТОВИЯ БАЛОН СЕ СПУКА ТАКА КАКТО ПРЕЗ 2008 СЕ СПУКА СТРОИТЕЛНИЯ БАЛОН!!Нищо ново под слънцето.И балъците пак са същите - пенсионни и здравни фондове ,както и националнибанки закупили тези ВИСОКОРИСКОВИ облигации с кредитен рейтнг ААА!! Надяваме се БНБ управляваща фискалния резерв включващ резервите на НОИ и НЗОИ да не е между ужилените !!ТОВА ЩЕ Е КРАЯТ НА ДОЛАРА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 5
sando1
преди 9 години
Що пък си мислиш че ти си някакъв фактор за сваляне и качване на каквото и да било??!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
Jorkata
преди 9 години
Само гледай на следващите президентски избори в САЩ като изберат Буш кво ще става... не война, а не знам какво ще запали тоя...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 11
the_evil_lord_Darth_
преди 9 години
Ниската цена на петрола означава по-голямо потребление и по-малко средства за военни удари. Това е предпоставка за икономически растеж, тъй като дори да се стигне до свръхпотребление на петрол в резултат от ниските цени, това би означавало подсигуряване на бизнеса с резерви, които биха дали шансове за оцеляване във времето на изкуствено създаваната криза в целият свят от американската икономика. Друго важно условие е, че при военни удари се харчи много повече и то безвъвзвратно загубена полезност, отколкото при свръхпотребление на петрол за икономически цели.Изводът от това е един: Условия за война има когато цената на петрола е висока и има излишък от средства за военни удари, които Американският Държавен Глава е намислил, а другите се опитват да му подражават. Нека обърнем тази лоша тетденция като свалим цената на петрола и не оставяме средства на Държавният Глава на Америка и на другите, които му подражават да си отмъщават за ланския сняг от малдините им!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още