IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молдовското Приднестровие също пожела да стане част от Русия

Ако Москва откликне на тези предложения, тя ще направи грешка, заяви президентът на Молдова Николае Тимофти

11:58 | 19.03.14 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Молдовското Приднестровие също пожела да стане част от Русия

След като президентът Владимир Путин подписа във вторник договор за присъединяването на Крим към Русия, една малко известна област в Молдова също прояви интерес към промяна на статута си.

Руските привърженици в региона на Приднестровието, което има обща граница с Украйна, изпратиха официална позиция до парламента на Руската федерация. Отцепниците пожелаха написването на нови закони, които биха могли да им позволят да се присъединят към най-голямата по територия страна в света.

Приднестровието е сепаратистка част от държавната територия на Република Молдова. Областта направи неуспешен опит за независимост през 2006 г., провеждайки референдум, който обаче не бе признат международно.

Областта не искаше да се отдели от Съветския съюз след неговия крах, изявявайки желание да остане в пределите на Русия, припомня CNBC.

Председателят на Висшия съвет на Приднестровието Михаил Бурла изпрати писмено обръщение към Руската Дума – долната камара на руския парламент, с молба да се разгледат възможностите за промени в законодателството, които биха позволи на непризнатата република да стане част от Руската федерация.

Президентът на Молдова Николае Тимофти реагира остро, предупреждавайки, че даването на възможност на рускоговорящия регион да напусне пределите на страната би било "грешка".

"Това е нелегална организация, която не може да вземе решение за включване в състава на Русия", посочи президентът по време на пресконференция. "Ако Русия направи ход, чрез който да откликне на тези предложения, тя ще направи грешка", отбеляза още Тимофти.

Решението на Русия да подпише договор, чрез който да анексира Кримския полуостров, срещна значителния отпор на Западните сили.

Съединените щати и ЕС наложиха забрани за пътуване и замразяване на активи на редица официални лица от Русия и Украйна след референдума в Крим. Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън пък определи действията на Москва като "заграбване на земя".

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров посочи в телефонен разговор с американския държавен секретар Джон Кери, че тези санкции са неприемливи и няма да останат без последствия, без да навлиза в подробности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Русия кого подстрекава?Това е патент на американците и на запада!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 1
Dimat
преди 10 години
"Който сее ветрове,жъне бури".Когато лицемерният запад подкокоросваше албанците от Косово и направи всичко възможно да ги отдели от Сърбия,Путин ги предупреждаваше,да не изпущат духа от бутилката,защото това може да доведе до нежелателни неща,"демократите" се хилеха злорадо и плещеха за "демократичния избор на народа".Сега,за същото,лицемерно реват,като заклещен мъник.Те бяха причината за това цепене и то тръгна.Сега ще дойде и до тях - на ред са Венеция,Каталуня,Баските,Валонци и фламандци.Шотландия...и кой знае още колко други "нацепвания" се зараждат по света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Мене това ми прави впечатление. Великите сили правят много изгодни покупки. Примерно и ЕС и Русия наддават за фалирали държави (каквато си беше и нашата), а всички знаете много добре, че фалирал субект се купува на много изгодна цена, едва ли не с едно-две голи обещания...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 4
misanthrope
преди 10 години
Тия завалии са толкова зле, че биха се присъединили и към Нигерия :)Скоро се коментираше Молдова да се присъедини към Румъния ама не би заради приднестровието :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 10
albobo76
преди 10 години
По всичко личи, че границата между двете супер държави Русия и ЕС ще минава по линията Рига, Одеса, през Ч. море до Тбилиси. Което пак ни поставя на фронтовата линия в новата "Студена война". Разликата със старата е че по разбираеми причини СССР засилваше славянския елемент в БГ, държеше България да има голяма, модерна и боеспособна армия. Новия господар иска точно обратното от нас. Затова БА беше редуцирана до осигуряващ политическа легитимност на НАТО операциите контингент и вече 25 г. върви бърза дебългаризация, *** и ислямизация тук. Приликата е, че ако отцелеем физически, като народ, ще сме на страната на губещия - по стара Българска традиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 8
toto 2
преди 10 години
Ами ако стане обратното ,други народи да искат да излязат от Русия ,макар и подстрекавани от Запада какво правим...Това за ветровете и бурите може да се чете и на обратно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 10 години
Крим е факт, Приднестровието е наред, но то после нали трябва да се свърже с родината-майка - следват Одеса, Херсон... Да не говорим, че ако до тогава не е останал един кратер от Европа, след една зима без газ, следващата пролет и цяла Украйна може да иска да се присъедини към Русия... хехеИзобщо, който сее ветрове, ще жъне бури! Ако някой си мисли, че Путин ще вкара Русия в това приключение само заради Крим, май е сбъркал филма... Ако руснаците ще трябва да преживеят всички несгоди на една икономическа война, нека поне да има защо! хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 9
albobo76
преди 10 години
Ако Русия не го анексира, ще го направи ЕС и ще има НАТО бази там, същото важи и за Украйна. Путин прави това,което Сталин направи след ВСВ - буферна зона, държаща НАТО колкото може по-далеч от Москва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 5
MZ/X
преди 10 години
Приднестровието от 25 години си е реално независимо, а руските танкове са там. Руснаците обаче няма да го анексират, защото не представлява за тях стратегически интерес. Няма нефт и газ и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 17
albobo76
преди 10 години
Явно не всички са напълно затъпели от Западната пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още