IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Азия посрещнаха седмицата с повишения

Оптимизмът на Wall Street от петък засенчи незадоволителните данни от Япония и Китай -водещите икономики в региона

14:29 | 17.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Борсите в Азия посрещнаха седмицата с повишения

Водещите борсови индекси в Азия стартираха седмицата с повишения. Оптимизмът на Wall Street от петък засенчи незадоволителните данни за икономиката на Япония от днес, пише CNBC.

В Токио Nikkei 225 се съживи от 10-дневното дъно и в понеделник покачи с 0,56% до 14 393,11 пункта. В Китай Shanghai Composite е нагоре с 0,92 на сто до 2 135,42 пункта до двумесечен връх. Хонконгският Hang Seng записа ръст от 1,07% до 22 535,94 пункта.

Австралийският водещ индикатор S&P ASX 200 прибави 0,5% към стойността си до 5 382,89 пункта и затвори на тримесечен връх. Южнокорейският KOSPI стартира седмицата с повишение от 0,31% до 1 946,36 пункта. В Индия SENSEX финишира с ръст от 0,48% до 20 464,06 пункта.

Японската икономика нарасна с 0,3% през четвъртото тримесечие, като ръстът остана чувствително под очакваните от анализаторите 0,7%. Изчислена на годишна база, японската икономика се е покачила с 1% през тримесечието спрямо ръста от 1,1% в периода юли-септември. Анализаторите прогнозираха разширение на годишна база от 2,8 на сто.

Банковото кредитиране в Китай удари 4-годишен връх. Данните показаха, че въпреки промяната на модела за икономически растеж на Поднебесната империя и признаците за забавянето му инвестициите и кредитирането продължават да са негов двигател. През януари финансовите институции в страната са раздали нови заеми за 1,32 трлн. юана (217,6 млрд. долара). Сумата е три пъти по-голяма от размера на всички отпуснати кредити през декември.

В Индия финансовият министър Чидамбарам Паланиапан понижи косвените данъци върху автомобилите и мобилните телефони в опит да даде тласък на икономическия растеж. Според правителствените оценки фискалният дефицит за финансовата година, приключваща на 31 март, ще остане на ниво от 4,6% от брутния вътрешен продукт. Равнището е под заложената цел от 4,8%, което според експерти е положително развитие.

Заради по-скъпата йена на борсата в Токио пазарната капитализация на износителя Panasonic се сви с 0,8%, а тази на Taiyo Yuden - с 2,7 на сто.

Онлайн търговецът Rakuten изгуби 9,5% от капитализацията си, след като в петък постигна сделка за придобиването на Viber - едно от най-сваляните мобилни приложения - за близо 1 млрд. долара.

В Китай акциите на авиокомпаниите се радваха на инвеститорския интерес след новините, че правителството може скоро да приеме план за управление на въздушното пространство при ниска надморска височина. Книжата на Avic Aircraft и Hafei Aviation Industries прибавиха по 3% към стойността си.

Движението в цените на акциите на банките беше разнопосочно въпреки данните за кредитната активност. Акциите на Minsheng Bank поевтиняха с 1,7%, а тези на Bank of China поскъпнаха с 0,4.

Чрез съвместен джойнт венчър с Bank of China Ltd. фондовата борса в Австралия ще предлага на своите клиенти възможността да извършват сделките си за покупко-продажба на ценни книжа в китайски юани. Това е още една стъпка на финансовите компании в Австралия в посока увеличаване на капиталовите потоци между Сидни и най-големия й търговски партньор – Пекин.

В Австралия след новините акциите на Australia and New Zealand Banking скочиха с процент, а тези на National Australia Bank - с 1,8 на сто.

Книжата на Ansell спаднаха с 5% въпреки 15-процентния ръст на печалбата.

Aurizon добави 1,7 към стойността на ценните си книги след новините за скок в печалбата с 18%.

Книжата на UGL поевтиняха с 12 на сто след по-слаба прогноза за финансовите резултати на компанията.

В Сеул цената на акциите на KB Financial нарасна с над 5%, въпреки че на компанията бе забранено издаването на нови кредитни карти или удължаването на срокове по кредити до месец май. Причината за ограниченията се оказа огромна кражба на данни.

Samsung Engineering увеличи пазарната си капитализация с повече от 2%, след като стана ясно, че компанията е спечелила поръчка за строеж на пречиствателни газови съоръжения в Алжир.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още