IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизъм на Wall Street, но акциите на Twitter поевтиняха с 24%

Dow Jones записа най-доброто си дневно представяне от началото на годината

23:17 | 06.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Оптимизъм на Wall Street, но акциите на Twitter поевтиняха с 24%

В четвъртък водещите индекси на Wall Street затвориха с повишения. Днес бе най-добрият ден за Dow Jones от началото на годината, а инвеститорите приеха спада в подадените молби за помощи за безработица като положителен знак преди публикуването на месечните данни за пазарна труда в САЩ утре. Пазарните участници не пренебрегнаха и решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да запази основната си лихва. Все пак не липсваха и лоши новини - Тwitter загуби почти 8 млрд. от пазарната си капитализация.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average затвори с повишение от 1,22% дo 15 628,53 пункта. Широкият бенчмарк S&P 500 прибави 1,24% към стойността си до 1 773,43, пункта. Технологично ориентираният Nasdaq Composite е нагоре с 1,14% до 4 057,12 пункта.

ЕЦБ запази основния си лихвен процент при рекордно ниското равнище от 0,25%. Заседанието на европейските централни банкери бе очаквано с интерес от пазарите на фона на последните данни за инфлацията в еврозоната. Изказванията на Марио Драги, че ЕЦБ може да действа през март, ако се наложи, се отразиха положително на пазарните участници на Стария континент. Президентът на банката каза, че дефлация в еврозоната в момента няма. Той очаква постепенно цените да започнат да се покачват.

Същевременно САЩ отчете ръст от 12% на търговския дефицит до 38,7 млрд. долара през декември. Износът отстъпи с 1,8 на сто до 4-месечното дъно от 191,3 млрд. долара спрямо 194,8 млрд. долара през ноември. Вносът от своя страна нарасна леко с 0,3% до 230 млрд. долара заради по-ниската цена на петрола.

Броят на хората, които са подали молби за обезщетения при безработица, е спаднал повече от очакваното през приключилата на 30-и януари седмица. Първоначалните молби за помощи при безработица отстъпиха с 20 хил. до 331 хил. спрямо ревизираните 351 хил. броя през предходния отчетен период.

„Липсват лоши новини“, коментира за CNBC инвестиционният стратег в Edward Jones Кейт Уорн. „Това, което видяхме през последните няколко седмици бе, че пазарът всъщност търси посока. След това дойдоха притесненията от развиващите се пазари и опасността от по-слаб растеж в САЩ. Първоначалната реакция бяха разпродажбите, а въпроси се задаваха по-късно. Сега има индикации, че цифрите за работните места може би не са чак толкова лоши. Ето защо емоциите утихват.“

„Ако погледнете американските индекси през последната седмица или две, случващото се наистина не е оправдано от фундаментална гледна точка. Спадът в подадените молби е част от тази история. Това може би означава, че икономическата приказка в САЩ може би е с щастлива развръзка. Но утре ще разберем“, коментира и главният пазарен стратег на JP Morgan Дейвид Кели.

Акциите на Twitter поевтиняха cилно с 24,16% до 50,03 долара, след като социалната мрежа публикува по-слаб от прогнозираното финансов резултат за периода октомври-декември. Спадът в пазарната капитализация се равнява на близо 8 млрд. долара.

Книжата на Coca-Cola поскъпнаха с 1,12%, след като компания оповести, че ще плати около 1,25 млрд. долара за 10 на сто от акциите на Green Mountain Coffee Roasters. Акциите на Green Mountain прибавиха 27% към стойността си до 102,10 долара.

Капитализацията на General Motors се сви минимално с 0,03%, след като автомобилният производител публикува спад на тримесечната печалба.

Walt Disney от своя страна записа ръст от 5,3% до 75,56 долара. Тримесечният отчет на компанията показа покачване на нетната печалба с 33 на сто.

Акциите на Philip Morris International Inс. поскъпват с 1,56 на сто до 78,10 долара, въпреки че печалбата за четвъртото тримесечие спадна с 5,2% на годишна база заради свитото търсене в сектора и по-слабите продажби на основните пазари на производителя на тютюневи изделия.

Печалбата на Dunkin' Brands Group – компанията майка на Dunkin' Donuts - за 2013 г. скочи с 35%. Книжата пък – с 3,36% до 48,89 долара за брой.

Акциите на 10-годишната социална мрежa Facebook поевтиняват минимално с 0,10% до 62,13 долара за брой. Преди броени дни компанията пусна своето ново приложение Paper.

Доларът поевтинява спрямо повече валути на водещите търговски партньори на САЩ. Доходността по 10-годишните държавни облигации, която се използва при определяне на лихвите по ипотеките и други потребителски заеми, се изкачва с 3 базисни пункта до 2,701%.

Фючърсите върху златото с доставка през април поскъпват с 30 цента до 1 257,20 долара за тройунция, а фючърсите върху петрола с доставка през март с 45 цента до 97,83 долара за барел.

Още новини около Facebook и новото приложение вижте във видео материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още