IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовата индустрия все още не убеждава в стабилността си

Пет години след колапса на Lehman Brothers банкерите продължават да са под натиска на негативното обществено настроение

15:56 | 23.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За поредна година представителите на най-големите банки в света се опитват да убедят събралия се в швейцарския град Давос бизнес елит, че финансовата система е сигурна въпреки глобалната криза от 2008 г. насам.

Срещата на световните лидери се превърна с спаринг между банкерите, водени от председателя на HSBC Holdings Plc Дъглас Флинт и главния изпълнителен директор на Barclays Plc Антъни Дженкинс, и техните критици. Двама от топ ръководителите на банкови институции във Великобритания премериха словесни "мускули" с управителя на Elliott Management Corp Пол Сингът в дебат по време на Световния икономически форум.

"Не можем да вярваме в по-голямата сигурност с оглед на сравнително скромните подобрения в някои от показателите", посочи Сингър, чийто хедж фонд управлява близо 24 млрд. долара. "Поради невъзможността на инвеститорите да разберат реалното състояние на най-големите финансови институции, те може и да не са в състояние да издържат на следващата финансова криза", отбеляза още той.

Пет години след колапса на Lehman Brothers, който принуди правителствата да спасяват редица финансови институции по света, банкерите все още се борят да убедят обществеността, че повтарянето на подобна криза не стои на дневен ред.

След края на дебата 40% от 100-хилядната публика, наблюдавала разговора, остана на мнението, че пазарите не са станали по-безопасни. Банките и финансовите услуги са с най-ниско доверие сред всички индустрии, показа и публикувано на 20 януари проучване на изследователската компания Edelman.

В друг дискусионен панел ръководителят на UBS AG Аксел Вебер предупреди, че тази година ще бъде особено трудна за някои кредитори от Стария континент. Мнението му се базира на очакваните след няколко месеца стрес тестове на Европейската централна банка (ЕЦБ), които някои от компаниите вероятно няма да издържат.

"Един изпит, който всеки минава успешно обикновено не се възприема като надежден. Очаквам някои от банките да не преминат този тест", посочи експертът.

Още по време на срещата в Давос през 2010 г. някои от политиците настояваха банките да се нагодят бързо към новите правила. Една година по-късно представителите на финансовата индустрия обявиха, че са открили повече допирни точки с регулаторите. Тогавашният френски министър на финансите Кристин Лагард дори отправи "много сърдечна благодарност", предлагайки план за държавна помощ на тогавашния ръководител на Barclays Боб Даймънд.

Повече от форума в Давос може да видите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
Както е казал един мъдрец - ако едно нещо е вярно, няма никакъв смисъл да ни убеждават във верността му. Защото стигне ли се до необходимост от убеждаване....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още