IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Австралия за октомври-декември надхвърли очакванията

Ръстът на потребителските цени за периода е бил 0,8% на тримесечна и 2,7% на годишна база

09:46 | 22.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията в Австралия за октомври-декември надхвърли очакванията

Инфлацията в Австралия се е повишила с повече от очакваното през трите месеца до края на декември след силните ръстове на цените на храните и алкохола, пише WBP Online.

Индексът на потребителските цени е нараснал c 0,8% в периода октомври-декември, показаха последните данни на Австралийското бюро по статистиката. Ръстът последва покачването от 1,2% през предходното тримесечие.

Резултатът надхвърли очакванията на пазара, който предвиждаше разширение с 0,4 на сто.

Цените на храните и алкохолните напитки са нараснали с по 1,6% през тримесечието. Покачването е било частично компенсирано от спада от 1,1% в пазарните стойности на облеклата и понижението от 0,5% в цените на здравните услуги.

Измерена на годишна база, инфлацията се е ускорила с 2,7%, което е в съответствие с целевото равнище на Австралийската централна банка от 2-3%. Анализаторите очакваха равнището на потребителските цени да се покачи с 2,4 на сто.

Цените на хранителните продукти са се повишили с 1,1% спрямо декември 2012 г., докато алкохолът и цигарите са поскъпнали с 5,4%. Цените на жилищата също са имали голям принос за ръста на инфлацията, нараствайки с 4,3% на годишна база.

Повече за инфлацията в Австралия и други новини вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още