IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shanghai Composite отстъпи под 2 000 пункта за първи път от шест месеца

В Токио акциите на Nintendo поевтиняха с 6% след очакванията за слаб тримесечен финансов резултат

11:25 | 20.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Shanghai Composite отстъпи под 2 000 пункта за първи път от шест месеца

Борсовата търговия в континенталната част на Китай отстъпи под психологическата граница от 2 000 пункта за първи път от шест месеца в понеделник, след като страховете за стабилността на ликвидността засенчиха по-добрите от очакваното данни за брутния вътрешен продукт (БВП).

Втората по големина икономика в света е нараснала със 7,7% през последните три месеца на 2013 г., надхвърляйки пазарните очаквания за ръст от 7,6%. Въпреки това резултатът остана под постигнатите тримесечие по-рано 7,8 на сто.

Други публикувани в понеделник данни показаха, че индустриалното производство се е разширило с 9,7% на годишна база, оставайки под пазарния консенсус. Продажбите на дребно пък съвпаднаха с прогнозите на експертите.

"Китай може да представи каквито цифри пожелае. Важното е, че страната опитва да се промени. Могат ли те да се преструктурират, като същевременно поддържат темповете на растеж? Това е дилемата за 2014 г.", заяви Виктор Шветс, ръководител на звеното за икономически стратегии в Macquarie.

Индексът Shanghai Composite затвори на най-ниското си ниво от 30 юли, след като размерът на 7-дневния репо лихвен процент нарасна до 6,42 на сто – второто най-високо равнище от декември насам. Бенчмаркът се смъкна до 1 991,25 пункта при дневен спад от 0,68%

По-значителни спадове отчетоха компаниите от финансовия сектор, като Minsheng Bank изгуби 1,6 на сто, докато книжата на China Construction Bank поевтиняха с 0,8%.

В сектора на недвижимите имоти Gemdale и Shanghai Shimao добавиха по съответно 1% и 0,7 на сто, след като данните показаха, че общите продажби на имоти са нараснали с 26,3% до 8,14 трлн. юана през 2013 г.

Японските акции поскъпнаха леко от едноседмично дъно от 15 574, отчетено в края на миналата седмица. Валутната двойка долар-йена също удари едноседмично дъно под равнището от 104.

Бенчмаркът Nikkei 225 се смъкна с 0,59% до 15 641,68 пункта, воден от спадовете на Fast Retailing и Panasonic от съответно 1,6% и 2 на сто.

Nintendo изтри 6%, след като в края на миналата седмица разработчикът на игри оповести очакванията си за по-слаб от прогнозираното финансов отчет за последното тримесечие.

Австралийският бенчмарк S&P/ASX 200 изгуби 0,20% до 5 295,05 пункта. Най-засегнати бяха финансовите акции, водени от спада на Macquarie Groupleading от над 1 на сто.

Добивното дружество Paladin Energy добавя 1% след продажбата на 25% дял от уранова мина в Намибия на China National Nuclear Corporation за сумата от 190 млн. долара.

Междувременно на икономическия фронт инфлацията на потребителските цени в Австралия нарасна с 2,7% на годишна база през декември, постигайки най-високия си ръст в последните близо 3 години.

Повече за Азия може да видите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още