IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Минният сектор доведе до ръстове на европейските борси

За първи път от три години Citigroup обяви сектора като привлекателен за инвеститорите

19:22 | 17.01.14 г. 1
Минният сектор доведе до ръстове на европейските борси

Европейските борси записаха отлично представяне в края на седмицата и основните индекси затвориха на най-високите си нива за последните шест години. Ръстовете поведоха позитивните новини за развитието на минните компании, както и данните за ръст на строителния сектор в САЩ.

Акциите на Glencore Xstrata поскъпнаха с над 3% до цена от 338,15 пенса за брой, докато увеличението за конкурента Rio Tinto е в рамките на малко под 1,5% до цена от 1 890 пенса за брой. Още в четвъртък Citigroup обяви сектора за привлекателен за инвестиции за първи път от три години насам, отчете Market Watch. Днес и растящите цени на металите се отразиха положително на търговията с акции на минните компании.

Данните доведоха до ръст за един от индексите на Лондонската фондова борса – FTSE 100. Стойността му достигна до ниво от 6 829,3 пункта или увеличение от 0,2%. Седмичният ръст е в рамките на 1,4 на сто.

Позитивни настроения на борсите донесоха и изявленията на най-голямата хотелска верига в Европа – Accor, чиито акции поскъпнаха с 1,7%. Ръководството на компанията коментираха, че печалбата й през 2013 година се доближава до горния край на прогнозите.

В същото време обаче Royal Dutch Shell разочарова инвеститорите с новината, че увеличените разходи за добив на петрол и природен газ вероятно ще окажат негативно отношение на печалбата за четвъртото тримесечие на 2013 година. Акциите на енергийния гигант поевтиняха с 1,2% до 2 279,5 пенса за брой.

Оживление на борсите на Стария континент донесоха и макроикономически данни, сочещи значително повишаване на продажбите на дребно във Великобритания.

Stoxx Europe 600 също изпраща седмица с ръст на стойността си от 1,8 на сто. В последната сесия индексът покори ниво от 335,82 пункта, което представлява ръст от 0,55% спрямо сесията в четвъртък. 

Германският DAX добави 2,9% към стойността си тази седмица. Индексът достигна ниво от 9 742,96 пункта или увеличение от 0,26% на дневна база. САС 40 приключи деня с ръст на стойността си от 0,19% до 4 327,5 пункта. За седмицата френският индекс записва увеличение от 1,8 на сто.

Повече за развитието на банковия сектор в Европа можете да научите от коментара на Нейра Чехич за телевизия Bulgaria on Air.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Fiscalist
преди 10 години
Citi се пише с i.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още